Зашто касни сезона припреме лесковачког ајвара

Тешка година за произвођаче паприке у лесковачком крају. Са жегом су се изборили захваљујући системима за наводњавање, али обилне кише у јуну и болести уништиле су први род. Берба другог рода паприке готово да није кренула, па касни и сезона припреме лесковачког ајвара.

Немоћни су повртари пред облацима па је због обилних јунских киша мука велика. На пољима у лесковачкој котлини берба бојажљиво креће. Биће то једина берба, кажу производјачи. Паприка ситна, а род десеткован.

Миодраг Станковић, произвођач паприке из Печењевца код Лесковца каже да је прошле године имао кило и по, кило и шесто и седамсто по корену, сад има корења где нема ни једна.

Овакву годину не памти ни Стевица Марковић. Деценију и по од паприке са својих њива прави чувени брендирани лесковачки ајвар. Берба ће тек за петнаестак дана, никад касније и ајвара ће бити мање.

“Да задовољимо те неке старе купце, нове купце не примамо тако да ето - 5 до 6.000 тегли, али кажем врло ми је тешко да прецизирам”, наводи Стевица Марковић, произвођач паприка и ајвара из Брестовца код Лесковца.

Лебанско поље боље је прошло са временским неприликама па се мирис паприке овде шири већ двадесетак дана. Социјално предузеће „Раданска ружа" препознатљиво је по цепканом ајвару. Са осмехом, кажу, ватра се неће гасити до Нове године.

“Искључиво радимо цепкани ајвар, у ствари и кад је воће и кад је поврће у питању не мељемо ништа, углавном сецкамо, цепкамо и то је то”, истиче Слободанка Павловић, руководилац производње у СП „Раданска ружа" Лебане.

Како доћи до добре паприке, то је међу лесковачким домаћицама главно питање ових дана. Понуда није богата, а цена је око 120 динара за килограм.

“То је под пластеником, а на отвореном је још горе, и под пластеником се квари јер су велике врућине биле“, наводи Јованка Стаменковић, из Шишинца код Лесковца.

Оне највредније, које зиму не могу да замисле без лесковачких специјалитета заврнуле су рукаве. Љиљана Станковић из Лесковца зауставиће се на 200 тегли разних врста ајвара.

“Спремам и за ћерку и за сина тако да већа количина ми треба, они траже један са плавим парадајзом, један цепкани, један млевени… један љуто, други слатко”, наводи Љиљана Станковић, из Лесковца.

И ту рачунице нема, домаће спремљено на традиционалан начин по рецептима који се остављају у аманет - цену нема. Планови једино зависе од паприке. Ако мраз не похита, а јесен буде сунчана тек ће Лесковац замирисати.

понедељак, 25. новембар 2024.
12° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње