Слике Марка Тубића у ваљевској Модерној Галерији

У Модерној галерији у Ваљеву, у оквиру изложбе "Недосањани (су)животи" изложене су слике Марка Тубића, академског сликара из Зрењанина. Изложба обухвата радове великог формата, настале од 2021. године.

У свом уметничком изражавању, сликајући, Марко Тубић увек је био заинтересован за људску фигуру. Његово сликарство почива на својствима референцијалности и експресивности. Уметник настоји да истражи могуће садржаје појма субјект, а интерпретација начина формирања идентитета бива опредмећена приказивањем женских и мушких фигура, односно, портрета, у асиметричним и симетричним односима.

"Ова селекција радова коју видите представља неку нову трајекторију Марковог рада, једно усмерење које се помера са те чисте репрезентације људске фигуре и која заправо одводи посматрача у некакву сасвим нову наративност. Та наративност некако у овој ситуацији делује мени посебно занимљиво и наравтиност која се заправо преклапа и јако добро се везује за перформативност”, каже Владимир Бјеличић, историчар уметности.

Сам уметник истиче да су изложене слике у Ваљеву природан след развоја његове ликовне поетике и тематике којом се бави већ низ година.

"Они јесу нека врста нових искорака не само у већи формат, већ у неку причу која више није него моја лична, већ се њима огледају нека нова дешавања. Ја сам желео да их представим, уствари ту неку глобалну поларизацију међу људима уопштено, црном и белом бојом симболично која на овим сликама постаје нека врста простора у ком се дешавање одвија”, истиче Марко Тубић. Додаје да је то слика о поларитетима о мушкарцу и жени, о једном имагинарном рају у ком та два принципа доживљавају свој спој, свој сукоб, нека врсте приче о еротском дантресу.

Марко Тубић је приредио једанаест самосталних изложби и учествовао је на преко 33 колективне. Уметник је захвалан на прилици да први пут излаже самостално у Модерној галерији Љубе Поповића.

уторак, 17. септембар 2024.
19° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи