Да ли су топлане спремне за грејну сезону?

Остало је још нешто мало више од месец дана до почетка званичне грејне сезоне. У јавним енергетским предузећима широм Србије у току су функционалне пробе система за грејање, како би се отклонили евентуални кварови на топланама, котларницама и топловодној мрежи.

Грејна сезона званично почиње 15 октобра. Топлане ће бити спремне за испоруку топлотне енергије и пре назначеног датума уколико просечене дневне температуре буду испод 12. степени целзијуса. У Суботичкој топлани, која снабдева око 10.000 потрошача, завршени су летњи ремонти.

“Један захват се односио на санацију водећег вреловодног котла, а други санациони захват на главном циркуларном постројењу. У периоду од 16. септембра до 1. октобра спроводиће се хладне пробе и након тога следе топле пробе по стицању метеоролошких услова“, наводи Давор Андрашић, извршни директор енергетског система Суботичке топлане.

Осим провере система у градској Топлани у Краљеву усредсређени су и на набавку енергената. За производњу топлотне енергије користи се 90 одсто гаса и 10 одсто мазута.

“Сви радови се завршавају до краја месеца тако да ћемо бити потпуно спремни и у техничком смислу. Набавку мазута ћемо такође почети да извршавамо тако да мислим да од 1. октобра бићемо потпуно спремни за предстојећу грејну сезону”, каже Драган Арсенијевић, извршни директор ЈЕП Топлана Краљево.

У Нишу има 30.000 корисника даљинског грејања. У деловима града где је то могуће подиже се притисак у системима за грејање.

“Имамо две локације на којима још увек изводимо радове. То ће све бити готово до 20. септембра. Након тога и званично предајемо извештај надлежној управи о припремљености Градске топлане за грејну сезону”, каже Дарко Пејчић, технички директор ЈКП Градска топлана Ниш.

У Нишу су планирани радови на системима за рекуперацију димних гасова изведени у року. На списку великих загађивача ваздуха у граду на Нишави неће бити Топлане јер ће и емисија штетних гасова бити смањена на најмању могућу меру.

четвртак, 12. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи