Читај ми!

Зашто је археолошко налазиште Мора Вагеи код Неготина добило статус културног добра од изузетног значаја

"Мора Вагеи", археолошко налазиште у Михајловцу код Неготина, добило је недавно, одлуком Владе Републике Србије, статус непокретног културног добра од изузетног значаја. Реч је о Римском војном утврђењу на Дунаву у Србији, које се налази на прелиминарној листи светске баштине.

Мора Вагеи, четвороугаоно утврђење, димензија 18,5 пута 18,5 метара изградили су Римљани, а истраживања су показала да је ова локација била насељена много раније.

„Утврђено је да је на овом локалитету живот текао од неолита, практично и да је прво утврђење античко саграђено у првом веку, касније је порушено, па је онда обновљено крајем трећег и почетком четвртог века и напокон задња обнова је урадјена у шестом веку у време Јустинијана“, истиче Гордан Јањић, археолог, музејски саветник.

Утврђење Мора Вагеи било је и део пројекта регоносцирања десне обале Дунава од Прахова до Кладова, али и уређења пројекта рашчишћавања који су спроведени у периоду од 2016. до 2019. године.

Гордан Јањић објашњава: „Ово је први објекат у Неготинској општини који је проглашен изузетним културним добром. Неготин има два културна добра од велике важности, то су Хајдук Вељкова барутана и пивнице, а ово је једну степеницу изнад. Влада Републике Србије је проценила да је ово јако важно, а кажем јако важно зато што је 2015 Влада Републике Србије пертиципирала код УНЕСКО-а за стављање Римске утврђене границе, односно десне обале Дунава, од Бездана до ушћа Тимока у Дунав на тентативну односно прелиминарну листу Уједињених Нација“.

У Неготину много очекују од пројекта Музеја крајине.

„Циљ је да се то све као туристички потенцијал искористи и да једног дана ми овде имамо странце који ће моћи неколико дана да проведу на десној обали Дунава, дивећи се свему овоме што јесте човек, односно ХОМОСАПИЕНС стварао у задњих девет хиљада година“, истиче Гордан Јањић - археолог, музејски саветник.

Током 2021 и 2022. године на овом пројекту завршени су сви радови реконструкције и реконзервације у сарадњи са Републичким заводом за заштиту споменика културе из Београда и Регионалним заводом за заштиту споменика културе "Ниш" из Ниша.

 

среда, 11. септембар 2024.
20° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи