Лесковац: Две ученице економске школе повређене када се на њих обрушио део плафона у учионици

Јутрос око 10 сати, пред почетак четвртог часа, у учионици на другом спрату пао је део плафона на две ученице првог разреда Економске школе у Лесковцу. Девојчице су, на срећу, добро, међутим, поставља се питање безбедности зграде, која је власништво Гимназије, али у њој у супротној смени наставу похадјају и ученици Економске и Музичке школе.

У трену је граја својствена школском одмору утихнула. Само кап воде са плафона претходила је обрушавању. Професорка Драгана Крстић затекла се на вратима. Једино јој је било важно, каже видно узнемирена, да су девојчице на које је део плафона пао свесне.

Уплашили смо се и ја и деца, заиста је било све то врло трауматично, али на сву срећу бар девојчице су биле свесне, била сам срећна у том тренутку што је она била свесна јер знамо сви какве су све последице кад нам нешто падне на главу”, рекла је Драгана Крстић, професорка математике.

Хитна помоћ стигла је за 3-4 минута, о свему су обавештени полиција, Школска управа, надлежна Градска управа. Најважније је да су девојчице добро. Без видљивих су повреда, збринуте су у лесковачком Ургентном центру, али како су деца у питању, процедурално неопходно је и мишљење дечјег неуролога у Нишу.

Биљана Ђорђевић, директорка Економске школе у Лесковцу објашњава: “Обрушио се на једну девојчицу и другу делимично, лакше повреде је задобила девојчица, професорка Јадранка Петковић се снашла и указала деци прву помоћ након тога смо позвали Хитну помоћ, константоване су лакше телесне повреде, дете је још увек на дијагностици”.

Нову зграду Гимназије Лесковац је добио након Другог светског рата јер је стара срушена у савезничком бомбардовању. Под истим кровом као подстанари су ученици Економске и Музичке школе. Недавно је замењена столарија и урадјена изолација, али очигледно део са равним кровом није реконструисан. Небезбедна је и суседна учионица где је након обилне кише продрла вода.

“Овај део зграде изнад има терасу, и хидроизолацију која је рађена давних дана није изнова репарина још из времена када је зграда рађена, а говоримо о 1948. До сада није било видљивих трагова да би тако нешто могло да се деси, сада ћемо предузети све што можемо како би се тај простор што пре учинио безбедним”, истиче Биљана Ђорђевић, директорка школе.

Настава у Економској школи није прекинута, деца су пребачена у друге учионице, али након овог инцидента родитељи су забринути за сигурност своје деце. Упућују апел Министаству просвете и надлежним градјевинским комисијима да оцене безбедност плафона и реконстришу унутрашњост зграде. Подови, зидови, давно дотрајале клупе недостојне су престижних градских школа. Можда је ово упозорење да се са улагањем хитно крене.

среда, 11. септембар 2024.
20° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи