Пред почетак школске године на факултетима потражња за домовима и приватним становима

Пред почетак нове академске године за већину студената главна брига је где ће становати. Конкурс за смештај у студентским домовима траје до 16-ог септембра за бруцоше и до краја октобра за старије студенте. Какви су смештајни капацитети и какве су цене станова за изнајмљивање истраживали смо у Крагујевцу, Новом Саду и Нишу.

Од половине августа до октобра станове за изнајмљивање кажу у агенцијама, највише траже студенти - углавном гарсоњере и мање станове у близини факултета.

“Цена станова креће се од 200 до 300 евра, а што је та гарсоњера ближе факултету иде и до 350 евра у зависности од тога како је опремљена”, каже Невена Ђорђевић, агенција за некретнине Ниш.

Бојана Петровић, из агенције за некретнине у Крагујевцу наводи да су за станове заинтересовани студенти из околних градова, а за куће страни студенти, који долазе углавном да студирају медицину у Крагујевцу. „Цена станова иде од 150 до 350 евра, а цена кућа иде по кревету у односу на капацитете од 80 до 100 евра по кревету са урачунатим трошковима”, истиче Бојана.

У три универзитетска центра, са ценом од 1500 до 3000 динара месечно у зависности од објекта студентски домови су повољнији, али живот у дому кажу студенти има и других предности.

“У првој години сам био у стану, искрено, овде ми се доста више свиђа, има више друштва и онда нам боље иде на факултету, лакше нам је да учимо заједно”, каже Михајло Цветковић, студент у Нишу.

Елма Мемовић, студент у Крагујевцу наглашава: „Нешто што је нама као студентима ја мислим најбитније то су читаонице које су изоловане, мирне и омогућавају нам тај фокус да имамо у току студирања, током учења. И на крају дана разонода и дружење.

“Могу рећи да су услови у дому на високом нивоу и наше је због чега смо и примарно овде - само да учимо”, истиче Филип Борисављевић, студент у Крагујевцу.

Право на смештај у дому имају редовни студенти на буџету, али тражња сваке године премашује број расположивих места.

“Смештајни капацитет у Новом Саду је 3064 места, углавном остане доста велик број испод црте на тој коначној ранг листи, то је отприлике нека цифра од 600 до 800 студената”, рекла је Маријана Милинкович, из СЦ Нови Сад.

“Што се тиче смештајних капацитета Студентски центар у четири павиљона може да прими 781 студента. За бруцоше је намењено 240 места, а за старије студенте 529”, додаје Жељко Трифуновић, из СЦ Крагујевац.

Нишки студенти ће у домовима ове године имати боље услове Радови на реновирању започети током лета приводе се крају.

“Прошле године је рађена једна ламела, рађена су купатила, ове године се ради друга ламела. Оно што је одрађено у овом дому је санација и репарација лифта, у току је тендер што се тиче дела намештаја код Медицинског Факултета и ради се итернет”, истиче Наташа Николић, из СЦ Ниш.

У четири павиљона може да се смести 958-оро нишких студената, а капацитети ће бити проширени за око 400 места када буде завршена изградња Студентског дома започета пре 15 година.

 

среда, 11. септембар 2024.
20° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи