Почела сезона прикупљања лешника, како избећи губитке

Сезона прикупљања лешника је почела. У Колубарском округу површине под лешником нису велике, према процени Пољопривредне стручне службе приближно 180 хектара. Једну од највећих плантажа у Дивцима код Ваљева има породица Гајић из Београда, којој је гајење лешника додатни посао.

Радмила и Миодраг Гајић из Београда лешник су почели да гаје пре 9 година у Дивцима надомак Ваљева. Баве се визуелним медијима, па су пожелели да им додатни посао буде везан за природу. На Миодраговој очевини 3 сорте лешника засадили су на 3, 4 хектара.

„Наши лешници немају остатке пестицида. Па смо анализирали воду којом заливамо наше лешнике, вода је пијаћа, чиста, потпуно из извора. Онда се трудимо да то наводњавање буде контролисано, по мерењу, значи, не да хоће, да уштедимо воду колико год, без обзира што је то наш извор. Доста смо научили око свега тога и сад смо направили два нека наша нова крема, који су наше рецептуре“, наводи Миодраг Гајић, из Београда.

Саднице су набавили у Италији од познатог гиганта у кондиторској индустрији. Засад још није у пуном роду, али од прошле године лешник не извозе у Италију, јер је сазрела идеја да домаћим производима заокруже процес.

Радмила Гајић, из Београда каже да све раде сами. Додаје: „И нема начина да се укалкулише првих 7-8 година ништа. Значи, губитак је. Тек сад лагано креће. Због ниске откупне цене смо одлучили да сами производимо лешник путер и то продајемо као наш производ преко Групе малих произвођача хране у Србији.

Гајићи су посвећени послу и намеравају да прошире, како га они зову, „лешниковац".

„Сваке године изненади. Гледање тих младих листића. Онда када лешник креће, то је прелепо“, истиче Радмила.

С обзиром на то да гајење лешника захтева интензиван рад, у Колубарском округу под овом културом је, према подацима ваљевске Пољопривредне стручне службе, између 150 и 180 хектара, од тога је половина на подручју Ваљева.

уторак, 17. септембар 2024.
16° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи