Више од пет векова стар родослов једне панчевачке породице

Породица Тмушић, из Панчева, успела је да уради родослов своје фамилије, на који су сви веома поносни, јер како кажу, сад знају ко су, шта су и одакле су. Припремају и књигу у којој ће остати записано све о њиховом пореклу.

Недељко Тмушић 1972. године пронашао је на тавану старе породичне куће код свог деде прва писма у којима се помињу његови преци. Није му било тешко да 4 године прикупља архивску грађу и историјске податке који му много значе.

“Видео сам то и заинтересовало ме. Распитивао сам се код својих стричева који су били стари и отац ми је 1906. годиште и са њима сам највише радио све до 1980. године. Тад сам склопио једну слику и послао је свима да би то наставили”, наводи Недељко Тмушић, из Панчева.

Недељков син Драган са братом Зораном открио је да потичу од Војводе Дрекала који је живео 1507 године, а који је одрастао у пороцици Мрњачевића:

“Шта може човек друго да пожели кад зна ко му је деда, прадеда и тако све 17 колена уназад. Нема већег срца и не може нико да нас стави на неку другу страну, већ оно што смо били, што ћемо бити и што ћемо остати”, истиче Драган Тмушић, из Панчева.

Тмушићи су веома поносни што сад знају да је њихов предак и Марко Миљанов Поповић-Дрекаловић, али сазнали су још много тога што сад преносе на млађе генерације.

“Најпоноснији сам од оног тренутка кад сам сазнао да ми потичемо од српске високе властеле која је била и у краљевима и у царевима од Цара Душана до Војисављевића”, наглашава Драган Тмушић.

Драган је почео да пише и књигу „Тмушић" у којој ће представити све своје претке који у њиховој фамилији никада неће бити заборављени.

уторак, 17. септембар 2024.
19° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи