Читај ми!

Киша и пад температуре - коме прија, а коме не

Судећи по данашњем времену и прогнозама изгледа да је лету дошао крај и то десетак дана пре календарског завршетка. Наравно биће још лепих дана, али је тренутно најважније прилагодити се промени.

Коначно киша и то добра, у источној и југоисточној Србији од 30 до 60 литара по метру квадратном, локално и више. Природа је просто вапила за падавинама. Захлађење људима углавном прија, мада се многи ипак жале да је промена сувише нагла.

За само један дан дневне температуре пале су и до петнаестак степени. Са облацима и кишом нагло пада и ваздушни притисак што је у комбинацији са повећаном влагом у ваздуху узрочник здравствених тегоба нарочито код хроничних болесника. Зато су у јагодинском дому здравља од јутрос чекаонице пуне.

"Врућине су тешко пале, сви смо се радовали овом времену кад је пала киша али изгледа ни то није добро, варира притисак тешко се подноси кад сам овде значи да нешто није у реду", каже Соња Радосављевић из Јагодине.

Претпоставља се да чак трећина популације на неки начин реагује на нагле промене времена.

Људи се жале на главобоље, промене расположења, болове у зглобовима, несаницу, али су према запажањима лекара сада посебо угрожени астматичари.

"Од јутрос после нагле промене времена је појачан прилив пацијената који долазе због акутних респираторних тегоба, као и појачан прилив хроничних болесника који болују од повишеног крвног притиска, од астме, посебно то наглашавам зато што доста асматичарау последње време  има проблем са асматичним нападима нарочито кад је промена временских прилика", каже др Наташа Ђорић, начелница Службе опште медицине у Јагодини.

Савети лекара су стандардни за нагле промене. Дозволите телу да се прилагоди. Није промишљено узимање лекова на своју руку. Хронични болесници који и поред редовне терапије, осете нагло погоршање здравственог стања ваљало би да се обрате лекару.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару