Понос града: У Крагујевцу пријем за златног параолимпијца Драгана Ристића

Србија је на Параолимпијским играма у Паризу освојила шест медаља. Једино златно одличје за нашу земљу освојио је Крагујевчанин, парастрелац Драган Ристић. Бранко Вукашиновић је разговарао са њим.

Параолимпијско злато засјало је у Крагујевцу. Донео га је парастрелац Драган Ристић, који је тријумфовао у дисциплини 50 метара малокалибарском пушком. У финалу је освојио прво место са 250,2 круга, што је два и по круга мање од параолимпијског рекорда, који је управо он поставио.

На питање да ли су се слегли утисци из Париза, Драган Ристић, златни параолимпијац одговара: „Како дани пролазе полако то све стаје на своје место. Тај успех који сам направио не могу у том тренутку да видим колико је велики, док се не вратим у Србију и онда кад видим колико је то испраћено медијски, колико су људи одушевљени успехом, тек онда видим да је то стварно велики успех. И драго ми је што сам успео да одбраним титулу коју сам освојио у Токију”.

Драган каже да ће се потрудити да у наредне четири године остане на врху:

„Ако ме здравље послужи, а надам се да хоће, и да пробам ову титулу коју сам освојио у Паризу, браним у Лос Анђелесу”.

На параолимпијским играма у Токију освојио је две златне медаље.

“Тада сам се вратио са златном медаљом и ваздушном и малокалибарском пушком. Током целе године сам имао изузетно добре резултате. У јуну на Европском првенству био сам први са ваздушном пушком, други малокалибарском. Знао сам да и овде могу да направим добар резултат”.

Додаје да је можда сам себи “набио велики притисак” када је била та прва дисциплина ваздушна пушка:

“Од превелике жеље да већ одмах освојим медаљу, осетио сам јак замор, губитак снаге и концентрације на половини финала и нажалост испао сам као пети, али то ме није омело да скупим снагу и да после три дана на том мечу који сам имао у дисциплини малокалибарска пушка одрадим колико је било довољно за финале у квалификацијама и наравно у финалу да одрадим онако како сам желео”.

Каже да у Крагујевцу има такве услове да током целе године може да се ради и тренира у затвореном малокалибарском стрелишту, а и финале на Параолимпијским играма се пуца у затвореном. “Знао сам да могу добро да отпуцам и то ми је све давало снагу, а самим тим и концентрацију да финале одрадим како треба”, истиче.

А ево и због чега је почео да се бави стрељаштвом.

“Једноставно, стрељаштво сам волео и као дете и ето кад се десила и та повреда, једноставно нисам себе видео ни у стоном-тенису, ни у атлетици, ни у неки другим спортовима. Једноставно стрељаштво ме је привлачило и 2007. на једном аматерском колу лиге серијском ваздушном пушком, тада сам имао први разговор са селектором Ненадом Пајићем. Изразио сам своју велику жељу да се укључим у рад и услови које сам добио овде у Крагујевцу, баш од Стрељачког клуба “Чика Мата” испуњавају све, да сам постао врхунски стрелац”, истиче Драган.

Србија је на Параолимпијским играма у Паризу освојила 6 медаља. Поред злата, освојене су 3 сребрне и две бронзаме медаље.

 

понедељак, 09. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару