Све више повратника на дедовину у црнотравском селу Дарковце

Дарковце је највеће и најразуђеније село у општини Црна Трава познато по плантажама боровница. У селу је педесетак сталних житеља. Многи се враћају у завичај, обнављају куће, а започели су и изградњу нове цркве.

Дарковце је највеће и најразуђеније село у општини Црна Трава познато по плантажама боровница. У селу је педесетак сталних житеља. Многи се враћају у завичај, обнављају куће, а започели су и изградњу нове цркве.

Сваки кутак у Дарковцу прави је рај за очи и душу. На 1250 метара надморске висине откривају се благодети природе и гаје боровнице, малине, купине, у рибњацима пастрмке. Асфалтни пут је до Дарковца, а онда макадам до кућа разбацаних у 20 махала. Жарко је грађевинац и најмлађи је у селу. Ту је са оцем и зими.

"Доста људи одсељеника реновирају куће, враћају се на огњиштима, ја имам доста посла. Имамо ту природно богатсво боровницу, имамо плантаже домаће може да се заради и може да се живи”, каже Жарко Ђорђевић, из Дарковца.

У махали Златанови је обновљена кућа Илића. Мирко је посадио малине, пече ракију и ужива у планинској свежини од марта до новембра.

"Чист ваздух, чиста вода, здрава храна. Никаквих проблема нема, секирација, ипак у односу на градску средину, тамо је превише напет живот", сматра Мирко Илић, из Дарковца.

Подно врхова Орловца и Брезове чуке после готово 8 деценија поново ће се чути црквено звоно. Вредни и сложни, потомци чувених неимара граде нови храм Светог Архангела Гаврила.

"То је нама посебно задовољство и радост. Ми смо као генерација успели да урадимо, даће Бог да то потомци наши наставе и да заиста овај народ не само да се врати већ и да овде продухује, да производи”, наводи Ђура Благојевић, из Дарковца.

Враћају се коренима и земљи на којој све добро рађа. И камен је овде посебан, за фасаде и воденице. Уз духовни препород Дарковчани имају планове и за економско оснаживање села.

"Да се формира нека задруга да овде може да се прерађује воће и да се тако пласира на тржиште”, истиче Вита Миладиновић, из Дарковца.

Жеља им је да нови изглед добије и Дом културе. Лети су сви на окупу. Кад окују лед и снегови у Дарковцу остају најупорнији њих педесетак. Само да се кажу не понови прошлогодишња мука када их је клизиште на кратко одсекло од света.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару