У центру Бачке род паприке умањен, произвођачи задовољни ценом

Паприка је доносила велики профит узгајивачима, док је сада питање ко ће наставити са овом пољопривредном производњом. Удео у извозу је 60 одсто и то је једна од најисплативијих грана аграра.

Елемир Нађ из села Руски крстур има 32 године и гаји паприку на близу два хектара. Ове године је због суше принос мањи за 20 одсто. Паприка се класира у две групе и принос је око 60 тона по хектару. За прву класу је сада цена 120 динара по килограму, што само покрива трошкове и улагања, без великог профита.

"Пре две, три године на овој приколици је било по две и по, три тоне, а сада не може приколица три тоне да се натовари, због те врућине паприка није била у могућности да увуче воду у себе и да нарасти, зато је мањи квалитет", прича Елемир Нађ, произвођач паприке.

Сезона бербе паприка траје око месец дана, радници су плаћени 400 динара на сат и пријављени служби бироа рада.

Фикрета Нађ, из Руског Крстура каже да није уопште напорно: “Радим сада већ нон стоп са том паприком, па ми није тешко уопште. Сезона траје по месец дана, успевамо да стигнемо. А траје и дуже. Све зависи од времена."

Бранка Бунић, из Сомбора истиче да може да се заради: “Дневница је три и двесто ако радиш осам сати. Заради се фино."

У Руском Крстуру се гаји аутохтона врста паприка звана "рога" или "слоново уво", а о квалитету за зимницу сведочи податак да купци долазе из свих крајева Србије и региона.

"Беремо па изаберемо паприку најбољу за семе. Свакако ту паприка користимо ми или комшије, пријатељи, некоме дамо или продамо. А семе остављемо себи", наглашава Јулијан Колошњаи, произвођач паприка.

Око 250 прозвођача паприке у Руском Крстуру окупља земљорадничка задруга "Крстурска паприка" где се ова култура гаји на укупно 500 хектара.

"Традиција више од 50 година, можемо слободно да кажемо да се производи на овом поднебљу, Крстур је као неки центар у овом делу за ту паприку и једноставно иде са колена на колено што се тиче производње и тржишта црвене паприке”, наводи Жељко Ороз, из ЗЗ "Крстурска паприка".

По сваком хектару иде око 80 хиљада садница биљки паприка, што је посебан извор прихода за произвођаче расада. Извоз српских паприка и њених зачинских производа на европско тржиште је око 60 одсто.

 

недеља, 08. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару