Због квара на мрежи више од 20 дана без воде 200 домаћинстава у Грлишту код Зајечара

Половина мештана села Грлиште код Зајечара већ двадесетак дана нема воду за пиће. Сналазе се на разне начине, али стрпљење им је при крају. Размишљају и о блокади пута ка акумулацији "Грлишко језеро", одакле се водом снабдева град.

У селу има преко 400 домаћинстава. Много је старих људи, има и мале деце, потребна је вода за купање. Од пре два дана стигла је цистерна са водом за пиће из Зајечара, али они најстарији су и даље незадовољни.

 

“Не могу ја да носим бабичка од тамо, осамдесет и неколико година да носим воду одатле, Боже, не пада ми на памет”.

“Немамо воду вeћ двадесет и два, три дана немамо воду овде у селу. Носимо доле од Врело, од Бањице, имамо ту неке изворе још у Грлиште и одатле носимо воду”.

“Шта ти мислиш, ко има 40 краве, одакле да напоји то? Срамота људи, ово”, рекли су нам незадовољни мештани.

За потребе водоснабдевања града Зајечара и околине крајем прошлог века изградјена је акумулација "Грлиште".

Из акумулације "Грлиште" пијаћом водом снабдева се готово пола Тимочке Крајине. На жалост, они који су најближи, већ 20 дана немају пијаћу воду. Реч је о мештанима села Грлиште, које се налази само два километра од овог језера.

У Зајечарском "Водоводу" кажу да због застарелих цевовода већ данима санирају кварове на терену.

“Поједини делови села Грлишта немају воду из простог разлога што је дошло до квара на Тупижничком цевоводу у јако, јако неприступачном делу, где су све екипе расположиве ЈКП управо тамо. Већ неколико дана се боримо са кваровима, и надам се да ће, шта више 100% сам сигуран да ће данас у току дана и остали мештани села Грлишта да добију здраву пијаћу воду”, истиче Братислав Станић вд директор ЈКП "Водовод" Зајечар.

У "Водоводу" истичу да би трајно решење проблема била комплетна реконструкција цевовода која би према предрачуну коштала око шест милиона евра, или привремено решење изградња пумпне станице.

петак, 06. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару