Непалци у комуналном предузећу у Крагујевцу

О чистоћи у Крагујевцу однедавно брину и тројица Непалаца. Разлог је недостатак радне снаге у том сектору, па их је Јавно комунално предузеће "Шумадија" ангажовало посредством Агенције за привремено запошљавање. Задовољни и Непалци, и колеге и послодавац. У том предузећу најављују да ће у наредном периоду ангажовати још пет радника из Непала.

“Добро јутро. Добар дан. Брате…”, то су прве српске речи које су Ланам Немпанг и његови земљаци из Непала научили. Имају 30-ак година, ожењени су. Превалили су пут дуг око 6.000 километара да би радили и зарадили. Скоро месец дана, са још стотинак колега у Јавном комуналном предузећу "Шумадија", брину о чистоћи у Крагујевцу.

 

“Дошао сам како бих помогао својој породици. У Непалу нисам имао посао”, каже Дарај Акаш, из Непала.

Ланам Немпанг додаје: “Све колеге су супер и пријатељски су се поставили према нама. Срби су фини људи”.

Бол Нарјан, из Непала каже да је ожењен, има једно дете. “Због породице сам дошао. Посао није тежак”, истиче.

Лако и пријатељски комуницирају са колегама. Језичку баријеру превазилазе и уз помоћ апликација на мобилним телефонима. Сви их хвале.

“Јесу колегијални, раде све. Слажемо се што се каже, то је битно. Добри људи”, наглашава Владан Стевић, радник у ЈКП "Шумадија".

“Има један дечко што ради са мном. Значи стварно су у екипи и радници екстра. Ми помажемо, показујемо све што се тиче око камиона, око целера и око машина и све”, наводиМирослав Арсић, радник у ЈКП "Шумадија".

Живорад Радивојевић, возач у ЈКП "Шумадија" наставља: “Стално смо у контакту са људима и ето правимо и неке шале и буде мало, да им буде занимљивије и да им лакше прође дан”.

Сакупљају отпад јер баш тај посао готово нико у Крагујевцу више неће да ради, кажу у Јавном комуналном предузећу "Шумадија".

”Нама недостаје радне снаге, тако да смо се обратили агенцији за запошљавање лица да су нам потреби људи, али пошто није било заинтересованих да кажем наших сународника, дошли смо до тога да запослимо Непалце. Јако су вредни и одговорни и извршавају све задате активности”, истиче Марија Николић, руководилац Сектора чистоће у ЈКП "Шумадија".

Дарај, Ланам и Бол имају исте услове и плате, као и њихове колеге које су у сталном радном односу. Планирају да у Крагујевцу остану три године, а потом да се врате у Непал, својим породицама.

петак, 06. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару