Зашто се први пут у вршачком виногорју ове године грожђе брало ноћу

За вршачке виноградаре ова производна година бележи рекорде - али не у приносу, већ у условима и производње и бербе. Осим што је берба почела чак месец дана раније, па се већ почетком септембра приводи крају, због екстремне врућине, први пут у историји виноградарства, обављала се и ноћу.

Бербе грожђа у једном од највећих виногорја у земљи, вршачким виноградима ове године почела је чак месец дана раније него што је то уобичајено, а то кажу не памте ни најстарији виноградари овог краја. Уместо да је на половини, берба се ови дана приводи крају. Суша је, кажу, смањила приносе за 20, 30 посто али није утицала на квалитет зрна, које је у одличном здравственом стању али нешто ситније са високим процентом шећера. 

„Апсолутно је здраво грожђе, буквлано да нема бобице да има неки проблем да има неке болести . Друга ствар је што су били екстремно високи шећери , ја сам јуче конкретно енку парцелу која је осунчана, неки кабрене скинуо пробно, где је у маси било 120 ексцела , то је негде 28, 29 шећер то је потенцијал од 17, 18 алкохола у вину где то прави свакакве проблеме” објашњава Иван Милановић виноградар и винар.

Сама берба донела је нове изазове. Мали виноградари, који су брали ручно, бербу су почињали већ у 5 ујутру и завршавали око 10.00, а обрано грожђе је били вруће па није могло одмах у прераду те су морали да га хладе- или у хладњачи или сувим ледом. Они већи, који имају могућност машинског брања, грожђе су скидали ноћу. На плантажама винарије Драшковић, у чијем поседу је њевћи део вршачких винограда у роду ове године је близу 1000 хектара.

Због екстремно висдоких дневних температура и чињенице да киша у Вршцу није падала дуже од 40 дана, први пут у историји вршачког виноградарства берба се комбајнима обављала ноћу.

“Први пут се берба обавља ноћу из разлога што су температуре грожђа односно зрна у дневном периоду отприлике 38 степени , тренутне температуре грожђа које ми добијамо ноћном бербом су око 21, 22 степена што је идеално за добијање врхунских вина које ми очекујемо ове године” каже Александар Митровић, извршни директор винарије “Драшковић”.

четвртак, 05. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару