Берба дувана у Војводини почела раније, недостају берачи

У Србији је око шест и по хиљада хектара под дуваном, а најзаступљеније су сорте "вирџинија" и "берлеј". Због суше је и берба златног листа почела раније, а приноси варирају у зависности од примењене агротехнике и система за заливање.

Берба дувана сорте Вирџинија у пуном је јеку на пољима у Војводини. Почела је три недеље пре уобичајеног рока и принос је у просеку око две тоне по хектару. На пољопривредном газдинству Мирослава Обровца у Хртковцима дуван се гаји на 36 хектара.

"Производњом дувана се бавимо 17 година, пре тога смо се бавили сточарством и ратарењем. Сигуран пласман је највише утицао на то да кренемо у производњу дувана , 2008. смо почели са 3 сушаре. Све нам је под системима за заливање, свих 36 хектара нешто из канала нешто из бунара заливамо, све зависи приступачност каква је. Мало је проблем ове године био високе температуре и топле ноћи и сама физиологија дувана ја таква да захтева можда мало хладније ноћи тако да смо добили крупан лист тањег и лошијег квалитета", каже Мирослав Обровац, произвођач дувана из Хртковаца.

Берача има мало и дневно зарађују 4500 хиљаде динара. Овде их тренутно ангажовано једанаест.

"Рано се устаје у пола четири онда будемо сви скупљени, дођемо на њиву заједно за 40 минута, онда беремо, беремо за једно три сата, добро је брати, супер нам је, добро је друштво. Добро се слажемо иде и радни стаж, пријављени смо, све је регулисано све нам је супер", наводи Зорица Гудурић, берачица дувана из Хртковаца.

"Још је то рано говорити засад обећава што каже, све је то под заливима Система за заливање па видећемо, надамо се 2 тоне по хектару као и прошле године”, каже Јуре Обровац, произвођач дувана из Хртковаца.

Наш највећи откупљивач дувана је компанија ЈТИ у Сенти која је уговорила производњу са више од тристотине и тридесет пољопривредних газдинстава у Србији.

"Компанија је одлучила прошле године да подржава фармере у вишегодишњим задужењима куповином заливних система ради ублажавања ових временских услова. Може се рећи, то потврђују бројке, у односу на прошлу годину имамо 5% повећане површине под заливом. 41% имамо ове године под заливом. Фармери се труде што је могуће више и боље заливају дуван2, каже Милан Бјеливук, менаџер производње дувана у компанији ЈТИ.

Берба дувана ће трајати још око три месеца, у зависности од сорти и времена садње.

уторак, 03. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару