Како се постаје Витез Љубичевских коњичких игара?

Марко Миленковић први је вишебојац који је освојио титулу Витеза Љубичева седам пута и тиме се уписао у историју Љубичевских коњичких игара као најуспешнији Витез Љубичева током више од шест деценија одржавања манифестације.

Марко Миленковић је заправо и рекордер у рекордима. Неприкосновен је у курирском јахању и власник три најбржа времена у замени торбице са коњем за 22.5, затим 23 и 24 секунде.

Власник је и трипле круне, што значи да је побеђивао три године заредом и због тога заслужено добио сабљу у трајно власништво.

Jедини је који је три пута постао витез Љубичева са максималним бројем поена, због чега су како у шали каже кориговали и правила.

“Потребно је много рада, труда и пожртвовања. Потребно је да и грло које јашете буде послушно и подређено вама. Верујем да је потребно можда и нешто више, делић психе који одлучује и делић концентрације”, истакао је витез.

Ако све саберемо, могло би се рећи да је тајна његовог успеха, то што се у животу срео са Невалом. Коњем који није у његовом власништву, али свако ко их је једном видео на такмичењу, зна како изгледа када се сродне душе споје.

Свих седам Маркових победа биле су са Невалом. Такмичио се Невал и са другим вишебојцима, али углавном неуспешно. Ни Марко није могао да буде витез без њега, иако је готово увек био међу најбољима.
Када смо питали Марка како постићи овакав успех, он је и тада говорио више о припреми коња, него о својој.

“Љубичевски вишебој је захтеван и тешко га је тренирати током целе године. Доста се коњи троше, доста је напорно за коње. Јахач би издржао, али за коња је то напорно”, објашњава Марко и додаје”Прво ће почети психа код њега да отказује и почеће да одбија  ту послушност, мора све у неким дозираним границама да буде и зато се тренира углавном током лета пред ЉКИ”

Марко Миленковић сада има тек 34 године, и како каже, у овом тренутку планира да се такмичи још десетак, али зависи од броја титула које освоји до тог тренутка.

Старосне границе за надметање у Љубичевском вишебоју нема, што може да буде добра инспирација за нове рекорде.

уторак, 03. септембар 2024.
36° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару