Читај ми!

Сремска Митровица: За родитеље деце са сметањама у развоју накнада у висини минималне месечне зараде

На територији Сремске Митровице родитељи деце са сметањама у развоју, која потпуно зависе од помоћи и сталног надзора друге особе, имаће право на накнаду у висини минималне месечне зараде. Одлука о начину остваривања статуса родитељ неговатељ једногласно је усвојена у Скупштини града.

Миљан Миљановић из Великих Радинаца има 32 године године, не говори, и не може сам да хода. Сви у кући брину о њему, а највише мајка Милена која је потпуно посвећена нези сина.

„Не зна да се обуче сам. Не зна да једе сам. Да пије. Буквално ништа не може сам. До пре пола године је био стабилнији, сад има често епи нападе. Имао је то исто од рођења. Сада је ток болести такав, да је то пуно година. Ти епи напади су јако били тешки, и вероватно су га измучили“, каже Милена Миљановић, из Великих Радинаца.

Накнаду у висине минималне зараде моћи ће да добија један родитељ. Из градског буџета, уплаћиваће и доприносе обавезног осигурања. Уз финансијску помоћ, кажу да им је значајно и то што нису заборављени.

„Он је на нивоу мале бебе. Плата ће нам значити, пошто пелене стално носи. Дете је које је одрасло и једе пуно“, објашњава Милена Миљановић, из Великих Радинаца.

Та одлука значи превише. Па да ли био, или не био. Да ли било моје дете, или било друго дете. Које је можда угроженије.То су деца која само знају да воле. Воле, поготово родитеље, објашњава Радован Кекић, Удружење особа са Дауновим синдромом Сремска Митровица.

Право на месечну накнаду има родитељ, чије дете, између осталог, због општег здравственог стања не похађа предшколску установу, или дневни боравак.

„Само оне знају у каквим мукама живе, ово је најмање што можемо да урадимо за њих. Да им обезбедимо статус, какав они треба да имају. И ово смо са њима заједно радили. Ово је плод наше заједничке иницијативе“, наглашава Бранислав Недимовић, градоначелник Сремске Митровице.

Захтеви за добијање статуса родитељ - неговатељ, подносе се Градској управи, а о њима у року од 30 дана, одлучује посебна комисија.

понедељак, 02. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару