Шта је за ђаке и наставнике ново у новој школској години

Нова школска година доноси и новине у раду - примењује се нови правилник о оцењивању, распуст ће бити нешто краћи, а безбедност ученика приоритет. Више о новинама у основној и средњој школи са својом саговорницом разговара Горана Младеновић.

Закон о основама система образовања и васпитања током претходне школске године измењен је и ову школску годину почињемо са 28 ученика у одељењу. Односно, тај број није сасвим коначан зато што по решењима специјалне интерресорне комисије или посебним решењима министарства, може бити проширен до броја ученика од 31 у одељењу. У поређењу са претходном школском годином то значи, да је број ученика у одељењу смањен за два , што је приликом уписа средњих школа довело до повећања прага пролазности за упис најтраженијих занимања. Међутим идеал коме Унија тежи, јесте 24 ученика”, истиче проф. Мирјана Гашић, портпаролка Уније синдиката просветних радника Србије.

Новитет који је у оквиру мера у борби против насиља ступио на снагу је казна суспензије ученика од пет до 20 дана ,током које не би присуствовао настави” додаје Мирјана.

Влада је приступила изменама Кривичног законика и између осталог изменама Закона о основама система образовања, али сама примена те мере у Закону није најбоље дефинисана. Наиме, када се ученик удаљи из школе, школа је и даље у обавези да ученику који не похађа наставу доставља сав потребан наставни материјал. Па онда долазимо у парадоксалну ситуацију. Уместо да буду кажњени удаљавањем из школе и да морају сами да се потруде, да променом свог понашања према друговима дођу до наставних садржаја, долазе у позицију да просто неко и даље мора да води рачуна о њима док су они код куће или нису код куће и тиме се на терет још једна додатна административна обавеза ставља наставницима. У том смислу сматрамо да би требало још још боље порадити на примени свих тих мера које су донете, а тичу се спречавања насиља у школама", наглашава портпаролка Уније синдиката просветних радника Србије.

На питање о великој матури, има ли помака, Мирјана каже: Оно што у Закону пише јесте да ће ове године ученици трећег разреда гимназије и средњих стручних школа, полагати пробни тест из математике, зато што је то генерација која би требала 2026. године први пут да полаже праву ту велику матуру. То остављамо на министарству да уреди даље функционисање велике матуре које очекује наше ђаке”.

 

 

 

 

 

 

 

понедељак, 02. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару