Сликар Милан Коњовић највећу инспирацију налазио је у родном Сомбору

Један од најпознатијих и најзнаменитијих Сомбораца свакако је Милан Коњовић који је својим делима задужио не само српску већ и светску уметничку сцену. Свом родном граду завештао је велики број слика, које могу да се виде у његовом легату галерији Милан Коњовић, коју годишње посети преко 10.000 посетилаца.

У самом центру Сомбора налази се уметнички драгуљ града - галерија Милана Коњовића, једног од најпознатијих Сомбораца и једног од најзначајнијих српских, али и светских сликара.

Галерија је отворена 10. септембра 1966. године, када је Коњовиоћ поклонио граду Сомбору збирку од 500 својих дела, иако је првобитан план био да легату поклони 50 слика.

“Милан Коњовић је један од наших најистакнутијих и најзначајнијих уметника у исторји модерног српског слиакрства прве половине 20 века који је својим особеним делом изузетне уметничке лепоте, а и вишедеценијским радом обележио читав 20 век”, наводи Небојша Васић, кустос. Додаје: “Стална поставка коју публика тренутно може видети броји 61 дело и публика може пратити развојни континуитет Милана Коњовића јер се у поставци налазе слике од 1913. до 1990. године”.

Од најранијих слика у стилу реализма, до различитих опуса експресионистичког израза- целокупан умезнички опус овог сликарског великана може се видети у овој галерији која поседује 1084 Коњовићева дела - она која је сам поклонио легату, обећавши да ће га до краја живота допуњавати што је и чинио, затим дела која је и његова ћерка завештала Галерији, али и мноигобројни дародавци који су у приватном поседу имали вредне Коњовићеве слике.

Добро позната чињеница да су Коњовић и Лубарда били велики пријатељи. Ова слика настала је као омаж том великом пријатељству и то оног дана када је Лубарда умро.

Ако се боље загледате, приметиће те да је на Коњовићевим сликама- углавном лето.

Милена Рацков Ковачић, директор Галерије "Милан Коњовић" објашњава: “Он је био познат да је - сликар сунца што је и сам за себе говорио, да је панонски морнар и просто је за неповеровати, од 6000 слика колико је он направио у разним техникама, заиста само десетак можда, ту негде немамо перцизну информацију мислимо да је само 9 или 10 су настале на снегу. Значи он је сликар сунца и обично је говорио ту одакле ја идем ту је увек сунчана страна улице.”

У приземљу је спомен соба Милана Коњовића, где су изложене његове личне ствари, али и последњи цртеж који је нацртао само пар сати пред смрт. Врло симболично, то је затворени круг у којем су исписани његови иницијали.

“Сталне поставке су се држале по 5 година, међутим како ми имамо јако пуно посетилаца ми смо време тих сталних поставки скратили на 3 године и просто се играмо са сликама као када играте пасијанс са картама стално вртимо и окрећемо нове слике да би се свет, становници и гости видели што већи број слика које ми имамо у нашем депоу”, истиче Милена Рацков Ковачић, дир Галерије "Милан Коњовић".

Савременик Сезана и Пикаса, са којима се дружио и стварао у Паризу, Коњовић је уместо у светским метрополама, највећу инспирацију налазио у родном Сомбору, где је данас један од симбола града и један је од ретких уметника који је родном граду завештао највећи број својих дела.

петак, 30. август 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару