Како су Французи оживели српско село производећи вина

Брачни пар Бонжиро, из француске винске области Бургундије, већ петнаест година обрађују винограде у источној Србији и праве вино у Рогљеву код Неготина. Задовољни су квалитетом вина које углавном извозе у Француску, Јапан и Америку.

Прича о филоксери која је у деветнаестом веку уништила винограде у Француској довела је у Србију у брачни пар Бонжиро.Тада се вино из неготинске крајине извозило у Француску.

“Много добро је овде, вино је квалитетно и дуго може да се чува, имамо вино од почетка, старо 15 година а то је много важно за нас”, наглашава Сирил Бонжиро, из Француске.

“Много добро је овде, вино је квалитетно и дуго може да се чува, имамо вино од почетка, старо 15 година а то је много важно за нас”, каже Естел Бонжиро.

“Ми пијемо бело,црвено,розе вино, шампањ ...али из Рогљева - само из Рогљева, то је наше вино и волимо наше вино”, додаје Сирил.

Французи, како их у селу зову, сами раде у винограду, у сезони ту су и њихови синови, а имају и помоћ из Србије. Овогодишњу бербу због високих температура већ приводе крају. Чокоте су успели да заштите шеширима од ластара.

“Нема сувих бобица. Одлично је има течности унутра,идеално је, мало је берба поранила, али ће вино бити фантастично”, истиче Ненад Рајић, директор француске винарије Рогљево.

На обновљени камени подрум пивницу, посебно су поносни. Осим њега рестаурирали су још две камене куће, јединствене у свету.

"Ради још, још ради да, да. Ово буре је бургундац, имамо франковку", каже Сирил.

Најлепши посао после бербе је припрема шире.Биће око двадесет хиљада литара изузетног вина ове године , кажу наши домаћини Французи , који због овог посла проводе осам месеци годишње у каменој кучи у селу Рогљево.

петак, 30. август 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару