Изазов за буџет

Другог септембра школско звоно означиће почетак нове школске године у више од 1.700 основних и средњих школа у Србији. Проверавали смо колико је новца потребно за опремање ђака.

Свеске коштају зависно од величине и квалитета од 50 до 300 динара. Празне пернице од 500 динара па навише, док за пуну перницу са дрвеним бојама и фломастерима треба издвојити близу четири хиљаде динара. Ако купујете и ранац то је додатних од три до осам хиљада динара.

"Цене су, углавном, исте као прошле године зато што књижара пуно има. Мало ко је подизао цене и свезака и бојица и тако даље", наводи продавац Антнон Матовић.

"Набавка прибора ће нас коштати до неких десет хиљада динара за њих двоје. Уџбенике смо од сестре узели половне", каже Јованка Денкић из Јагодине.

"За свеске, ранац, перницу и прибор треба до десет хиљада динара. За одећу, патике, сигурно треба још толико", објашњава Ива Терзић из Лознице.

Породице које имају два или три детета школског узраста планирају куповину много пре поласка у школу јер уз уџбенике и прибор треба, како кажу, обновити и гардеробу и обућу.

"Имамо три школарца. Издаци јесу велики и за књиге, али и за школски прибор. Прваку смо ове године купили ранац.Треба издвојити мало више новца ако желиш квалитетнију школску опрему и негде отприлике по тридесетак хиљада динара", каже Ирена Милосављевић из Крушевца.

"Ја имам два школарца, тако да је боље да се припремимо мало раније с обзиром на то како се ближи септембар већ би требало да организујемо мало тај кућни буџет да би нам било лакше", сматра Јасмина Обрадовић из Јагодине.

За млађе разреде већи део уџбеника је радног карактера па они морају бити нови. Ученици старијих разреда могу да користе и половне уџбенике. Најскупљи комплет је за седми разред, зависно од издавача од 17 до 21 хиљаду динара. Да смање атак на кућни буџет труде се и школе.

"Ми смо чак у наше уџбенике, који су потребни за нашу школу, уврстили све уџбенике из Фондације Алека Kавчића зато што су јефтинији. Tако да наставник, уколико дете донесе тај уџбеник, апсолутно га прихвати и помаже у коришћењу тог уџбеника", објашњава директорка ОШ "17. октобар" у Јагодини Биљана Милановић.

Родитељи школараца кажу да припрема за школу није само финансијски већ и организациони изазов па добро планирање и правовремена куповина могу значајно да смање стрес пред полазак у школу.

 

четвртак, 29. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару