У Колубарском крају подбацио род купине, али не и квалитет

У Колубарском округу купином је засађено око 1.100 хектара. Због веома сушне године, приноси су испод просека, али је квалитет плодова добар, по оцени стручњака. У појединим селима на већој надморској висини купина се још бере.

Милан Димитрић из Плушца надомак Осечине под купином има 60 ари. Примењује агротехнику по савету стручњака, па бербу још није завршио.

„Захваљујући систему за наводњавање, мало додатак водотопивих ђубрива. И цена је ове године остала толико да краја. Прошле године сишла на 40 динара, људи дигли руке од тога и онда су, ваљда, што су прекинули, многи купињаци пропали. Е сад, ове године ко залива има да бере, ко не залива не", наводи Милан Димитрић, из Плушца код Осечине.

У овој, по климатским условима, веома тешкој години, купина је почела да се бере три седмице раније, кажу воћари у Подгорини. Један од проблема је мањак сезонских радника, па је берба је углавном била на плећима воћара.

Драгутин Матић, из Гуњака каже да нема радне снаге: “Видиш, кад ја морам у 70 и некој години да берем и жена, унуци ми не беру. Суша је узела свој део, велике киличине. Откад кише није падало, није било зиме. Највише сељаци имају проблем, нема воде."

Ипак нису одустали воћари у Колубарском округу од бербе купине усред сезоне као прошле године, али у овој то одразило на мања улагања у засаде, такође и на принос.

„Што се тиче приноса купине, свакако је принос нижи од неког просека вишегодишњег. Последњих двадесетак дана имали смо изузетно високе температуре и они засади, који нису били наводњавани, засади на нижим надморским висинама, ту је берба одавно завршена”, истиче Ђорђе Совиљ, стручњак за воћарство. Додаје: “Остали су ови засади на вишим надморским висинама који се наводњавају, са неким познијим сортама, где берба још увек траје, али берба је при крају. Квалитет плодова ове године је одличан."

За воћаре, који често не урачунају уложени рад, цена купине је прихватљива. У јеку сезоне била је 160 динара по килограму, недавно је пала на 140 динара.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи