У Лесковцу све спремно за почетак "Роштиљијаде"

Вечерас почиње једна од најпосећенијих гастрономско-туристичких манифестација у нашој земљи. Лесковачку Роштиљијаду традиционално посети око пола милиона гостију из земље и света. Мајстори роштиља, угоститељи, хотелијери спремни су да дају све од себе за незабораван провод у светској престоници роштиља.

Без престанка из године у годину. Једни објекти крећу да се граде, други завршавају. Понуда све боља и луксузнија. Лесковачки инвеститор стари хотел обогатио је спа центром са саунама и парним купатилом, нови са двадесет апатмана спреман је за прве госте. по неписаном правилу отварање је увек у дане Роштиљијаде.

"Наши клијенти траже нове капацитете које смо морали да направимо и да урадимо до роштиљијаде, то су наши клијенти из Словеније, Румуније, Бугарске и Македоније", наводи Братислав Бавка Стојановић, власник хотела.

Хотели, хостели, апартмани одавно су резервисани. За викенд слободних постеља нема. Смештајни капацитети полако се попуњавају.

"Остајемо недељу дана. Имали смо овде свадбу, вечерас ћемо на роштиљијаду", каже Филип Конлехнер из Аустрије.

Спремни су и угоститељи за манифестацију која значи рад без предаха. Баште ресторана и кафића од вечерас биће препуне. Тражиће се столица више.

Новица Мијаиловић, менаџер ресторана "Променада" истиче: "Сад док је Роштиљијада резервације су обавезне поготово петак и субота кад очекујемо највећу гужву и наших гостију сталних и гостију са стране који су дошли на Роштиљијаду".

Воле гости специјалитете са роштиља, али и укусне, лепо аранжиране специјалитете куће. Национална кухиња увек има предност.

"Савршено јело попут свињска ребра, телетине младе, шта год пробали неће се покајати", наглашава Александар Џикић, шеф кухиње "Променаде".

Наравно да стотине хиљада гостију стиже како би се укрцали у воз који ће наредних седам дана стајати на лесковачкој широкој чаршији. Полако се захуктава, а градом се већ шири заносни мирис. Вагони пребогати.

"Преко 50 степени, ми имамо жеље, воље, имамо љубав према кувању, ми смо неко ко негује и преноси традицију од колена на колено и искрено није нам тешко већ нам је овако ето са осмехом радимо", истиче Ивица Здравковић, мајстор роштиља.

И пре званичног отварања гурмани из целог света стижу да уживају у лесковачким дјаконијама, мераку и гостопримству.

"Долазим из Калифорније, први пут сам овде и веома сам узбуђен, свидја ми се и желим све да пробам", каже наш саговорник. Други додаје: "Идемо са мора из Грчке па смо на интернет видели да има Роштиљијада".

"Очекујемо око пола милиона посетилаца што из земље тако и из региона из Македоније, Бугарске, Словеније и осталих земаља. Роштиљијада је свакако идеална прилика да се промовише туристички потенцијал нашег града, али и културно-историјска баштина", рекла је Дијана Ранђеловић, в.д. директора Туристичке организације Лесковца.

Кад ватромет обасја град и трубе загрме и званично почиње 34. Роштиљада. Добро дошли у светску престоницу роштиља.

понедељак, 26. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару