Како ће суша утицати на цену зимнице

Суша и високе температуре смањиле су род пољопривредних производа у Пчињском округу за десет до педесет одсто, а утицале су и на квалитет и цене. Произвођачи у наредном периоду очекују више цене, а потрошачи размишљају о томе како да што јефтиније припреме зимницу.

Сунце је оштетило 10% паприка које је Дејан Ивановић из Моштанице код Врања засадио на отвореном, убире здраве плодове, цену за сада није повећао.

"Сам производ је и анатомски није у облику као што је био раније, квалитет је исти међутим, принос је мало смањен", каже Дејан Ивановић, пољопривредник из Моштанице код Врања.

"Због великих температурних осцилација тешко је добити производе који су квалитетни, добити производе у довољним количинама, а таквог квалитета да задовољавају својства и за конзумирање и даљу прераду", наводи Данијела Станимировић, професорка у Средњој Ветринарско-пољопривредној школи у Врању.

Лош квалитет воћа и поврћа, смањени приноси, донеће нова поскупљења почетком јесени, најављују произвођачи. Са порастом цена, смањиће се потражња, а тада ће осим купаца са мање тегли у шпајзу, бити на губитку и произвођачи

„Повећане су цене, па за једну трећину”, "Колико можемо, колико имамо услова, толико ћемо да спремамо”, кажу анкетирани.

На питање да ли купују људи већ за зимницу, Стојадин Трајковић, пољопривредник из Миланова код Врања одговара: „Ретко, слабо, по 2 - 3 кила до 5 највише, нема куповна моћ је опала".

Просечна породица за скромнију зимницу мора да издвоји од 10 до 15.000 динара, кажу домаћице. Произвођачи најављују и поскупљење традиционалне и индустријске зимнице за 10 до 15 %.

понедељак, 25. новембар 2024.
6° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње