четвртак, 22.08.2024, 13:27 -> 15:31
Извор: РТС
Аутор: Дејан Тасић
"Дани бурека" у Нишу
Бурек је преопознатљив нишки бренд. У наредна четири дана продаваће се на осам штандова на нишавском кеју.
Kада видите како мајстор припрема коре за овај специјалитет, јасно вам је зашто је нишки бурек толико укусан.
"Уметност је да се подигне кора, да се спусти на сто, да се развуче. Није то баш тако једноставно јер ту иду само со, вода и брашно", објашњава мајстор бурека Саша Станковић.
Али не само то. Једна од тајни је да тесто обавезно мора да одстоји мало дуже.
"Некада одстоји по пет, шест сати, некада мање, некада дуже. Што дуже одстоји то боље. Све зависи где стоји и на којој температури", наводи мајстор бурека Саша Станковић.
У Нишу се припрема двадесетак врста бурека. Новине су надеви сир-сланина, зденка-печеница и бурек са чварцима.
"Највише једу са сиром. Сир, месо, пица - то је оно што највише воле и траже", каже продавачица Невенка Додић.
Процена је да у Нишу свакога дана око 20.000 људи доручкује бурек. Први бурек у Нишу направљен је 1489. године, по рецепту пекара из Истанбула.
"Нишки бурек је бренд и ми смо најсрећнији када видимо да у неким другим градовима пише: "Овде се продаје нишки бурек", наводи председеник Уније пекара Братислав Вукадиновић.
Манифестација Дани бурека одржава се дуже од две деценије. Поред Ниша последњих година организује се и у Дољевцу уз богат забавни програм.
Коментари