Ко су крушевачки олимпијци

Ово лето протиче у знаку Олимпијских игара. Поред спортиста, олимпијским медаљама могу се похвалити и млади физичари, математичари, информатичари. Међу њима су и тројица Крушевљана, који већ годинама бележе изузетне резултате у свету науке.

Крушевачки олимпијци као чланови репрезентације Србије у појединачној конкуренцији пењали су се ове године више пута на победничка постоља. У родни град вратили су се са медаљама.

Тадија се у Грузији и Ирану такмичио са најбољим физичарима.

"Оба такмичења су била јако интензивна и конкуренција је била доста велика, али смо се лепо провели. На европској олимпијади сам освојио сребрну медаљу, а на међународној бронзану. Сатисфакција је углавном на личном нивоу. Ту постоје неке награде које су симболичне и тренутне, али мислим да не постоји нека дугорочна подршка онима који активно желе да се баве такмичењима и науком", сматра Тадија Јелисијевић.

Ово лето било је изузетно успешно и за Гвоздена Лапчевића. На Интернационалном кампу у Кини био је први, а на 65. Светској олимпијади у Великој Британији освојио сребро.

"Мислим да је најбитније то да кад човек иде тако негде да да све од себе и нешто извуче из тога неку лекцију, тако да сам ја из тога извукао једно велико интелектуално искуство”, истиче Гвозден Лапчевић.

"Математика веома интересантна област зато што начин размишљања који у вама математика развија веома се лако генерализује и на друге ствари, тако да волео бих да некако ту своју логику коју вежбам већ годинама применим и у нечему другом. Волео бих неком науком да се бавим, неком иновацијом", додаје Гвозден.

Најмлађи Павле са Балканске математичке олимпијаде донео је медаљу. Нада се одличју и у Молдавији на европском такмичењу информатичара.

"Надам се неком сребру и прилично сам сигуран да то могу да остварим, а можда чак и златну али то је прилично тешко, ја сам задовољан и са сребром”, наводи Павле Дамјановић. Додаје: „Ја сам убедљиво најпоноснији на ове медаље на међународним такмичењима. Имам 2 бронзане на међународним из информатике и једну из математике, али некако та бронзана медаља из математике ми највише значи."

За крушевачки дрим тим у свету науке нема граница. Тадија је уписао математику и физику у Београду, усавршаваће се у Америци. Гвозден је стипендиста Оксфордског универзитета. Павле ће по повратку из Молдавије право у Математичку гимназију. Остаје нада да ће се њихов таленат, рад и одрциња адекватно наградити и ценити, а дилеме нема да ће се о њиховом успеху још пуно тога чути.

четвртак, 22. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару