Због слабог дотока воде почеле рестрикције у Лебану

Већ десетак дана становници виших делова Лебана имају проблема са водоснабдевањем. Како би воду имали сви, бар један део дана, од данас су почеле рестрикције. Лебане је подељено у две зоне. Прва се искључује са мреже од 6 до 14 сати, друга од 14 до 22 сата. За нормализацију снабдевања неопходна је киша. Две цистерне се упућују на сеоско подручје.

Жега је испила Шуманку, а кад корито пресуши настају проблеми. Највиши делови Лебана седам дана су без капи воде. За пиће воду купују, за хигијену користе комшијске бунаре, вијају цистерне, доносе из нижих крајева града.

„Код нас овде нема који су на доњу улицу прикључени код њих има, изађе од доњу улицу, ево ја сам баш јутрос код ову комшиницу напунио два балон за пијење", прича Светислав Марковић из Лебана.

Драгослав Крстић додаје: „Пронађем негде два балона са воду, ставим на шпорет, загрејем, онда се купам, мени купатило не ради никако, нема довољан притисак".

Са обронака Гољака вода из две планинске реке стиже до водозахвата Кључ, а одатле ка водопостројењу у Гргуровцу. Количина ових дана зависи од неба. Што је сунце јаче доток је мањи. Тренутно ради са свега 5% капацитета.

„Мало је облачно, у овом тренутку мало се доток побољшао, 10 литара у секунди доток тренутно, да би се град обезбедио да буде уредно снабдевање око 40 литара доток сирове воде треба да буде. У вечерњим сатима можда падне на 5-6 литара у секунди", каже Миодраг Јовановић, шеф Постројења за прераду воде у Лебану.

Вишедеценијски проблем водоснабдевања у Лебану решен је пре две године обнављањем и бушењем четвртог бунара у Ждеглову. Од априла пумпе се овде не гасе. Током тропског лета алтернативно извориште довољно је за две трећине потреба. Апел да се води рачуна о свакој капи није уродио плодом. Рестрикције су неминовне.

„Данас смо почели да једну половину града искључујемо по 8 сати, да би у другом на највишим тачкама дошла вода, већ имамо информације да кад смо јутрос затворили да други део сада сви имају воду, тако ћемо да радимо, данас ћемо у два да затворимо овај део који сад има, пустићемо други део и онда ће људи бити сигурни да свако домаћинство бар минимум 8 сати дневно има воду", истиче Миодраг Живковић, директор ЈКП „Водовод" Лебане.

Пројекти за комплетну реконструкцију водопостројења и замену цевовода од Гргуровца до Лебана у дужини од 12 километара, вредни 25 милиона динара су спремни. Сачекаће нормализацију водоснабдевања. Сада је најважније да вртић и Дом здравља имају воду током целог дана.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару