Шта да очекују будући купци стана на кредит

У Србији би од јесени требало да буде ограничена висина камате на стамбене и потрошачке кредите, кредитне картице и дозвољени минус. Истраживали смо колико ће ова мера значити грађанима, првенствено онима који планирају да реше стамбено питање.

У Србији око 160.000 грађана има кредит, показују подаци Удружења банака Србије. Међу њима ускоро би могао да се нађе и млади архитекта Александар Недовић, који планира да купи стан како би се осамосталио.

 

 “Нешто што је мени интересантно сад у овом тренутку је да кажем неки двособан, трособан стан. Много на куповину стана утиче сама рата кредита, услови кредита, које су каматне стопе. То је нешто што је мени у овом тренутку пресудно”, каже архитекта Александар Недовић.

У Крагујевцу је понуда станова добра због тога што је, између осталог, то универзитетски град и привредни центар региона. Последњих година много се гради, па и продаје.

Сведоци смо да од прошле године са смањењем каматних стопа повећала се и куповина некретина који се финансирају из средстава кредита, а ми се свакако надамо да ће нове мере још додатно стимулисати продају”, истиче Сандра Савковић, агент продаје станова.

За куповину стана у Крагујевцу, у новоградњи, по квадратном метру у просеку треба издвојити од 1.200 до 2.000 евра. Цена староградње је нижа за петнаестак одсто.

Већина клијената купује за кеш отприлике неких 70 посто и то кеш који је добијен продајом постојећих некретнина, а неких 30 одсто купује путем стамбеног кредита”, каже Бојана Петровић, агент за некретнине.

Мера ограничавања висине камате на кредите, кредитне картице и дозвољени минус, сматрају економисти, требало би да донесе погодности и банкама и грађанима.

За њих ће то бити погодност јер ће они моћи да предвиде неке будуће рате, моћи да рачунају на неке фиксне каматне стопе иако су можда закључили кредит у варијабилним каматним стопама у последње две или у наредном периоду, али има и онај други део, друга страна медаље што се тиче банкарског сектора због пада тражње пре свега за стамбеним и потрошачким кредитима ово ће делимично подстаћи ту тражњу готово сам сигуран краткорочно и у сваком случају смањити број ризичних кредита” објашњава проф. др Петар Веселиновић, економиста.

Економисти препоручују кредите у динарској противвредности и са фиксном каматном стопом. У том случају, како кажу, грађани су најсигурнији што се тиче отплате.

 

 

среда, 14. август 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару