Читај ми!

Радионица старе архитектуре у Кикинди

Употреба земље у градњи, стари алати, занати и материјали део су пројеката неформалног архитектонског образовања које се негује на европским Унивезритетима. Једну овакву примењену радионицу организовао је Народни музеј у Кикинди.

Део старе архитектуре и грађевинског наслеђа у Војводини су куће од набоја, зидане од черпића. земље, црепа, глине и биљних остатака. Препознатљиве су по широкоим зидовима, ниским плафонима и јединственом начину одржавања који није захтевао велике радове и улагања. Данас се ове технике у модерном грађевинарству истичу као пример еколошки прихватљиве архитектуре, а у Кикинди је у објекту старе Суваче, јединог у Србији сачуваног млина на коњски погон, организована практична радионица градње и обнове зграда земљане архитектуре.

"Пре свега је ово врло корисно и за људе који желе нешто да науче, да науче о старом занату, да науче о старим алатима и да се упознају са земљаном архитектуром", каже Маја Ромић Ердељан, студенткиња из Сајана.

"Ово мислим да је један добар почетак и да ће се ово развијати, овај тип обуке младих људи и кога то буде интересовало. Штета би било да ми који имамо некаква знања и вештине да то не пренесемо на млађе колеге који би касније од тога имале бенефите", наводи Душан Вујичић, мајстор зидар из Кикинде.

Стари занати, алати, материјали и употреба земље у градњи део су европских Ецвет примењених радионица неформалног архитектонског образовања. Организатор пројекта је Народни музеј у Кикинди, а средства је обезбедила влада Републике Србије.

"Мислим да је значај јако велики и мислим да је јако леп начин спајања тог наслеђа градитељског којег имамо са тим нематеријалним наслеђем, свим тим техникама како се некада градило, са овим модерним начином како би смо данас унапредили све то и убрзали, тако да мислим да је изузетно значајно и тај пример је редак и јако добар и мислим да треба да се следи и да се настави", наводи Драгана Којичић, архитекта предавач.-

"Прво се теоријски упознати са различитим начинима градње када причамо о земљи, дакле од набоја, од плетера како год, различитих материјала, а онда су имали прилику да некако лично помешају земљу, глину, сламу, песак, да просто сами сазнају какви се то процеси дешавају у тим мешавинама и како на најбољи начин да добијемо кавлитетан материал којим можемо да зидамо или обнављамо", каже Лидија Милашиновић, директорка Народног музеја Кикинда.

Куриозитет је да се градња кућа од земље очувала код нас и у далеком Јапану. Радионица старе архитектуре у Кикинди има једанаест полазника грађевинске струке и наставиће се септембра организованим учешћем студената архитектуре и грађевине.

понедељак, 05. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару