Читај ми!

Сабор трубача у Гучи: Тражи се кревет више

У петак почиње 63. Сабор трубача у Гучи и трајаће до недеље када ће се најбољи српски трубачки оркестри надметати за престижне награде. Мајстор трубе, прослављени музичар Дејан Петровић овогодишњи је домаћин драгачевског фестивала трубаштва. Гостију у Гучи већ има, смештајни капацитети су унапред резервисани, а организатори најављују богат програм и пре почетка чувеног фестивала.

Постављају се уличне тезге, уређује варошица, у току су последње припреме на бинама и у бројним угоститељским објектима. У Гучи су већ они који по датуму одржавања Сабора трубача планирају свој годишњи одмор.

„Сваке године неких пет дана раније нас пет дође овај да се загрејемо мало уз неку гучанску ракију припремимо опустимо и спремимо за цео догађај“, каже Никола Величковић из Београда.

Угоститељи се увелико припремају да уз звуке трубе свако ко дође у Гучу ужива свим чулима. Зато ће, као и увек, наредних дана на менију бити домаћи специјалитети.

Сара Броћић, угоститељ каже да је квалитет оно што желе да пруже својим гостима. Истиче: „Не само овим етно традиционалним амбијентом по коме смо препознатљиви. Поред тога најважније нам је да све буде добро спремљено, месо је увек свеже, купус смо ставили да се кисели на време и већ од сутра очекујемо госте.’’

Уз најпопуларнија представљања оркестара и трубачка надметања организатори су припремили богат програм, да прикажу нашу традицију, културу и обичаје. А трубе ће загрмети и дан пре званичног почетка Сабора.

„Идеја организатора је да тај четвртак такозвани предсаборски дан буде посвећен нашим финалистима и онда смо решили да организујемо концерт под називом ‘’Вече драгачевске трубе’’, ту ће се представити шест оркестара финалиста“, наводи Марија Неранџић, из Културног центра Гуча.

Свака кућа у Драгачеву у време трубачког фестивала отвара своја врата. Увек се тражи кревет више. У госте ће доћи и рођаци који не пропуштају саборовање, али и бројни туристи. Поново је велико интересовање за оганизоване групне доласке.

’’Ове године су то рецимо туристи из Грчке од којих смо добили прве резервације у новембру и децембру месецу. Ми дајемо своју препоруку за смештај, они се договарају са домаћинима и око цене и око броја ноћења“, рекла је Александра Митровић, директорка Туристичке организације ‘’Драгачево”.

Слободног места за ноћење у приватним кућама, домаћинствима у околним селима, као у хотелском смештају у центру варошице готово да нема. Гостима ће у Гучи на располагању бити и четири кампа.

„Позивамо све гледаоце РТС-а да дођу да заједно ове године уживамо на 63. Сабору трубача и да заједно испишемо још једну страницу трубачке историје“, наглашава Миливоје Доловић, председник Саборског одбора.

У Гучи је све спремно, а овогодишњи 63.Сабор трубача званично ће почети у петак традиционалним подизањем заставе уз саборску химну код споменика трубачу.

среда, 31. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару