Читај ми!

Блаце: Нове шљиве стижу за бербу, а у сушарма још има залиха

На територији општине Блаце, у току су последње припреме за бербу шљива, која се гаји на око шест хиљада хектара. Већина воћара, услед неповољних временских прилика, очекује преполовљен род. Откупна цена још се не зна, а ситуацију компликују и залихе сувих шљива из прошле године.

Воћари из Блаца приводе крају бербу раних сорти шљива, које се гаје на мањим површинама. За њих углавном нема организованог откупа, па највећи део заврши у кацама и бурадима.

“Ове раније сорте сада, ове године за ракију, пошто, ми смо то ранијих година сушили, међутим, сад је цена суве шљиве драстично пала, тако да не могу да се покрију трошкови производње, тако да ће то да оде у ракију, која може дуже да стоји”, каже Момчило Јаћовић, воћар и власник сушаре из Блаца.

Берба стенлеја, најраширеније сорте на овом подручју, почеће за две до три недеље. Воћари страхују да би она могла бити једна од најнеизвеснијих у последње време.

“Род је на неких 40 до 50 одсто од неког пуног рода, међутим, оно како сад стоје ствари пред неку сезону, некако не мирише то све на нешто најбоље, заинтересованост је врло мала, изгледа да су ти велики извозници мало робе продали, страховито пуне залихе”, каже Иван Гмијовић, воћар и власник сушаре из Кашевара.

Управо због залиха од прошле године и многи власници сушара, којих је на територији општине Блаце преко сто, нису сигурни да ли ће уопште палити своје пећи или ће сушити само мање количине из сопствених засада. Кажу да не памте мање интересовање за суву шљиву, која код већине још чека купце.

“Нема потражња, цена је слаба, не покрива само расходе, не може, ни да је дајеш ни да је не дајеш, чекамо бајаги бољу цену. Код нас није долазио нико ништа да нам нуди, чули смо ови други како су је давали за евро и тридесет, само расходе да покрију”, наводи Драгоје Матић, воћар и власник сушаре из Гргура.

“Доста људи са којима сам ја разговарао, неће да суши шљиву. Људи имају лоше искуство од прошле године, куповали су шљиву, давали готове паре, сад те паре и поред своје муке и рада, не могу да извуку”, каже Момчило Јаћовић, воћар и власник сушаре из Блаца.

Иако ситуација није нимало обећавајућа у Блацу не одустају од промоције овог воћа. Последњег викенда у августу, одржаће се 22. фестивал шљиве, који ће бити прилика да се разговара и о будућности њене производње.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару