четвртак, 25.07.2024, 11:49 -> 15:49
Извор: РТС
Аутор: Горан Јовичић
Како ће високе температуре утицати на почетак бербе грожђа у јужном Банату?
Високе температуре погодују грожђу, па виноградари кажу да ће ове године раније започети бербу. За сад је грожђе у јужном Банату доброг квалитета, а ако у наредних месец дана не буде обилнијих киша, и род ће бити рекордан.
Стевица Деђански у свом винограду на пет хектара очекује око 40 тона грожђа. Узгаја 4 сорте од којих ће добити око 20.000 литара белог и црног вина. Каже да ће ове године због изузтено топлог лета бити најранија берба и да ће почети већ крајем августа.
Битно је да има шећера, али важна је и киселина и зато треба одабрати прави моменат за бербу да би се све добро избалансирало. Од квалитета грожђа зависи и квалитет вина и јако је битно одредити прави моменат за бербу. Неки се уплаше и крену раније, па немају довољно шећера, а неки сачекају, па закасне са бербом и зато све то треба препустити струци”, сматра Стевица Деђански, винар.
У винарији имају просторију за одлежавање вина у којој је температура увек око 17 степени и све што се ради мора се почети и завршити у право време да би се добило квалитетно пиће које ће бити по укусу потрошача.
“Веома је битно да се све ради са много љубави и уз реч стручних технолога. Ми сарађујемо са једним технологом из Вршца, а имамо и једног из Италије са којим сарађујемо на производњи доброг вина”, објашњава Владимир Бајић, винар-подрумар.
У вршачком виногорју истичу да све што произведу продају на домаћем тржишту и твдре да су домаћа вина по квалитету у рангу са иностарним најбољим винима.
“Налазимо се испод Гудуричког врха који је највиши врх у Војводини и вршачко виногорје је најбоље у Србији.Овде је добра клима и кошава која стално дува, тако да су по мени зато сва вина изузетно квалитетна и слатка пре свега”, наводи Марија Деђански, власница винарије.
Винаре радује што се променила и свест потрошача у Србији и што савке године има све више оних који купују њихове производе, а можда је то и зато што је све већа понуда квалитетних домаћих вина.
Коментари