Читај ми!

Како ће високе температуре утицати на почетак бербе грожђа у јужном Банату?

Високе температуре погодују грожђу, па виноградари кажу да ће ове године раније започети бербу. За сад је грожђе у јужном Банату доброг квалитета, а ако у наредних месец дана не буде обилнијих киша, и род ће бити рекордан.

Стевица Деђански у свом винограду на пет хектара очекује око 40 тона грожђа. Узгаја 4 сорте од којих ће добити око 20.000 литара белог и црног вина. Каже да ће ове године због изузтено топлог лета бити најранија берба и да ће почети већ крајем августа.

Битно је да има шећера, али важна је и киселина и зато треба одабрати прави моменат за бербу да би се све добро избалансирало. Од квалитета грожђа зависи и квалитет вина и јако је битно одредити прави моменат за бербу. Неки се уплаше и крену раније, па немају довољно шећера, а неки сачекају, па закасне са бербом и зато све то треба препустити струци”, сматра Стевица Деђански, винар.

У винарији имају просторију за одлежавање вина у којој је температура увек око 17 степени и све што се ради мора се почети и завршити у право време да би се добило квалитетно пиће које ће бити по укусу потрошача.

“Веома је битно да се све ради са много љубави и уз реч стручних технолога. Ми сарађујемо са једним технологом из Вршца, а имамо и једног из Италије са којим сарађујемо на производњи доброг вина”, објашњава Владимир Бајић, винар-подрумар.

У вршачком виногорју истичу да све што произведу продају на домаћем тржишту и твдре да су домаћа вина по квалитету у рангу са иностарним најбољим винима.

“Налазимо се испод Гудуричког врха који је највиши врх у Војводини и вршачко виногорје је најбоље у Србији.Овде је добра клима и кошава која стално дува, тако да су по мени зато сва вина изузетно квалитетна и слатка пре свега”, наводи Марија Деђански, власница винарије.

Винаре радује што се променила и свест потрошача у Србији и што савке године има све више оних који купују њихове производе, а можда је то и зато што је све већа понуда квалитетних домаћих вина.

уторак, 26. новембар 2024.
17° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње