Читај ми!

Депоније велики проблем за Бујановчане

Један од дугогодишњих еколошких проблема Бујановчана је све више дивљих депонија али и несанитарна градска депонија на којој лети често избијају пожари. Због тога што на време није конкурисала код ресорног министарства општина Бујановац остала је ове године без средстава из републичког буџета за пројекте санације и уклањање депонија. Грађани Бујановца потписују петицију за решавање ових проблема коју ће упутити Министарству заштите животне средине.

Површина постојећих депонија се увећава, појављују се и нове, најчешће поред путева и река. Бујановац има неколико дивљих, неуређених, које радници комуналног предузећа чисте, у зависности од могућности.

"Највећи проблем је на путу према Косову, село Брезница, ту има велика депонија, али већином изађу сами и чисте", каже један суграђанин, други додаје: "Повремено се укљањају, не баш често, али повремено некад."

"Решење је да се нађе место куде да се баца, не да се оставља", сматра суграђанин.

И кад се очисти смеће поново скупља на истим местима и то је еколошки проблем, указују мештани.

Депонија која се налази испод и поред два моста у близини искључења за Бујановац, једна је од већих на територији ове општине.

Из општине нисмо добили одговор зашто нису конкурисали код ресорног министарства за средства, али су нам у телефонском разговору рекли да се из буџета ове године за уклањање дивљих депонија издваја 2 милиона динара.

Проблем је и главна депонија на којеј се лети често дешавају пожари. Због тога су грађани Бујановца покренули петицију "Апел министарству заштите животне средине - Спасите Бујановац од депоније". До сада је потписало око 400 мештана. Радници "Комуналца" осим што износе смеће, због пожара и дежурају поред депоније.

"И кад се пали, ја сам око три километра удаљен одавде, и то је смрад увече, не може да се седи", каже Јовица Миленковић из Левосоја код Бујановца.

"Ту имамо и породичан бизнис, живимо са децом. Али не само ми, већ сам град Бујановац, сама Бујановачка бања која је на километар ваздушном линијом удаљена одавде, две фабрике воде које нећу сад овом приликом да именујем, катастрофално. Овде живе и Роми, и Албанци и Срби, ово свима смета", наводи Кристина Митић из Бујановца.

Дугорочно решење овог проблема Бујановчана, о којем се годинама говори, је изградња трансфер станице и одвоз отпада на будућу регионалну депонију код Врања.

недеља, 01. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару