Због чега протестују активисти удружења за заштиту животиња у Руми

Претходних дана, на друштвеним мрежама, појавиле су се узнемирујуће фотографије и снимци лешева паса на депонији у Руми за чије угинуће, чланови удружења за заштиту животиња, који су обајавили снимке, оптужују запослене у прихватилишту за псе, ЈП "Комуналац". Случај је пријављен поилицији и тужилаштву које воде поступак а испред азила одржан је протест грађана.

Активисти удружења за заштиту животиња, окупили су се испред румског прихватилишта за псе, тражећи да волонтери могу да уђу у азил, помажу у исхрани и лечењу и имају увид у то где завршавају напуштене животиње. Сматрају да је случај недавно откривених лешева паса на сточној депонији, преувеличан и да је требало сачекати обдукцију и још доказа.

„Испоставило се да ти пси који су били чиповани власнички, власници су потврдили да су то били њихови пси који су угинуи и они су позвали ,,Комуналац,, да их однесу негде“, наводи Маја Здјелар, активиста за права животиња из Руме. Наставља: „Е, сад, већина тих људи није ни знала да ће пси завршти тако, на тај начин на депонији. Ми желимо неку спалионицу, крематоријум, да се то на достојан начин заврши“.

„Овде постоји основана сумња да се са животњама не поступа на хуман начин, односно, не спроводи се закон. Постоји тачно дефинисано, постоји правилник о прихватилиштима и у већини прихватилишта то није испуњено“, истиче Весна Теодоровић, из „Права на живот“ у Шапцу.

У Комуналцу негирају ове наводе, тврдећи да псе збрињавају по важећим прописима и да нису азил где пси бораве, већ прихватилиште у којем имају одговарајућу здравствену заштиту. Угинуле псе одвозе у три сточне јаме на крају града са осталим анималним отпадом који се третира кречом.

„Те сточне јаме нису физички одвојене, тј нису ограђене и може да им приступи било ко од грађана. Значи, у те сточне јаме, грађани могу да баце своје домаће животиње које су угинуле, а могу да позову и ЈП Комуналац које ће те животиње преузети“, објашњава Стојша Јовановић, директор ЈП „Комуналац“.

Додаје: „Ми се искрено надамо да ће резултати обдукције и комплетне истраге коју спроводе надлежни органи доказати нашу причу, а то је да ЈП Комуналац апсолутно нема никакве везе са псима који су угинули или бачени поред или у сточну јаму као што на снимцима постоји“.

У румском прихватилиту које ради већ две деценије, тренутно је збринуто 38 паса луталица. Удомљавање је, кажу све теже. Прошле године нови дом пронашло је петнаест паса, а од почетка ове само пет.

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару