Мештани Баваништа против продајe шуме на ободу села

Мештани Баваништа противе се продаји шуме на 42 хектара, која се налази на ободу њиховог села, јер страхују да би нови власник мога да је посече, па би они остали без корисне заштите од ветра, али и изворишта воде које се ту налази. За август је стечајни управник заказао ћетврту лицитацију, а мештани очекују да се у заштиту шуме укључи и држава.

У овој шуми коју је на ободима Делиблатске пешчаре посадила још Марија Терезија налазе се ретке врсте птица и дрвећа. До 1973. године припадала је општини Баваниште, а тад је уступљена друштвеном предузећу Луне Мииловановић. Када је пре 14 година ова фирма отишла у стечај шума нема свог власника, а Баваништанци је чувају и брину о њој, јер поред тога што их штити од наноса песка и удара кошаве у њој се налази и фабрика која квалитетном водом снабдева 6000 житеља села:

“Ми смо дошли до папира и мапа које показују да је ова шума заштићена од сече, а самим тим и од продаје. Она као друштвена својина не може бити стављена на лицитацију, јер наш Устав и Закон не препознају је као такву за продају”, наводи Јован Јованов, из Удужења Сложни пидиканци из Баваништа.

У Министарству пољопривреде од којег смо затражили мишљење кажу да се намена земљишта одређује просторно планским документима и да свако штитећи своје интересе треба да оствари право да се шума сачува и обезбеди земљиште за подизање нових и још указују на одредбу члана 5 става 3 Закона о приватизацији по којем је прописано да се не могу приватизовати природна богатства, добра у општој употреби и од општег интереса, тако да се шуме и шумско земљиште не могу приватизовати уколико су у јавној својини.

Мештани Баваништа сматрају да је неопходно сачувати шуму, јер у Војводини већ имамо мањак зелених површина:

Марија Ћириковачки, мештанка Баваништа каже: “Овде имамо много заштићених врста дрвећа, птица и животиња које нам дају живот. Од 2018. до 2024. године у Заводу за статистику постоји податак да је 48 одсто шума у Србији посечено. То је као човек без једног плућног крила и мислим да живот није исти“.

Последња заказана лицитација о продаји шуме која је требала да се одржи прошле недеље је отказана и овде очекују да ће у сарадњи са општином Ковин успети да је сачувају.

“Сами не можемо да добијемо ову битку и очекујемо помоћ од наше општине где су сад постављени нови људи који су показали интересовање за све ово и желе да седну са нама за сто и да се договоримо шта можемо да урадимо заједно“, истиче Јован Јованов из Удужења Сложни пидиканци из Баваништа.

Стечајни управник није желео да коментарише наводе мештана Баваништа, а у Општини Ковин кажу да ће се тек упознати са случајем.

понедељак, 22. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару