Читај ми!

Комунални отпад из Чачка одлаже се на депонију код Крагујевца

После мајског пожара на регионалној депонији Дубоко, девет локалних самоправа Златиборског и Моравичког округа има проблем са одлагањем смећа. Чачак је лагеровао отпад на трансфер станици, али пошто је и она препуна, од пре неколико дана, у договору са Крагујевцем, отпад одвози на депонију у Јовановцу.

Од 1968. на депонији у Крагујевцу одлаже се комунилни и безопасан градјевински отпад. Данас је то брдо на уласку у град, у близини Универзитета, Дата центра, Палате правде. Вишедецениски проблем, који, упркос обећањима, никако да се реши. Због тога Крагујевчани вест о одлагању отпада из Чачка дочекују са негодовањем.

“Немам ништа против Чачка, имам против тога што је ту депонија на тај начин се ради како се ради”, каже један суграђанин, а други додаје: „И овако смо у катастрофи, још отпад из Чачка, то је ван памети.”

“Треба да се помогнемо, али имамо и ми превише смећа.Тако да, ако ће то кратко да траје океј, али ако ће да се настави, еколошка катастрофа”, сматра један младић.

Треба бити солидаран, поручују надлежни у Крагујевцу, и помоћи комшијама у невољи. У сусрет Чачанима изашли су и Краљево и Кнић.

“То је око 70 тона на дневном нивоу, док град Крагујевац сваког дана на територији града се сакупи 200 тона комуналног отпада и довезе се још толико грађевинског отпада, тако да то је количина која је стварно занемарљива за рад саме депоније”, каже Марија Николић, руководилац сектора "Чистоће" ЈКП "Шумадија "Крагујевац.

Да је депонија у Јовановцу, од 14 и по хектара, преоптерећена и да је премашила своје капацитете, говорило се и пре 15 година. Без обзира на толике количине, уверавају надлежни, није "еколошка бомба". Комунални отпад који се довози из Чачка, свако од нас има у домаћинству.

“Тако да еколошки је прихватљив, односно то је отпад који не може ддовести до неког посебнног загађења нити запаљјења депоније”, наводи Марија Николић, руководилац сектора "Чистоће" ЈКП "Шумадија "Крагујевац.

Да је решење привремено и да ће чачански отпад поново пут Ужица, потвдило је и Министарство заштите животне средине, које је дало привремену дозволу за поновно одлагање отпада на депонији Дубоко.

“Оно што томе претходи је састанак координационог тела и добијање упутства где је појачана активност локалних самоуправа када је у питању одлагање отпада. Ја верујем сваког тренутка да ћемо кренути и са одвозом смећа за депонију Дубоко, али док до тога не дође, ми морамо возити смеће за Крагујевац”, каже Мирјана Ђоковић, директорка предузећа "Комуналац " из Чачка.

Решење се назире. То је добра вест за Чачане, на чијој се трансфер станици у центру града тренутно налази око 200 тона отпада. Да подсетимо, Чачак је своју депонију затворио и рекултивисао. Пројекат санације и рекултивације крагујевачке депоније урађен је још 2019. године.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару