Због суше, рестрикција и застарелих водосистема више места без воде

Прекомерна потрошња воде током ових врелих дана прави проблеме на застарелим сеоским водоводнима, а због суше, у многим местима уведене су рестрикције. Проверавали смо каква је ситуација у селима у околини Горњег Милановца и Врњачке Бање, као и у Тополи, Нишу и Ужицу.

Иако годинама имају проблем са водоснабдевањем мештани Бруснице код Горњег Милановаца кажу најтеже је последњих месеци и ових врелих јулских дана.

''У задњих 10 дана имали смо свега два пута по неколико сати воде проблем је значи за прање веш то је највећи проблем воде за пиће и тако сналазимо се... Имамо флаше и балоне, грејемо воду за купање, али проблем је генерално купатило, веш машина и тако'', наводи Драган Вујичић, село Брусница код Горњег Милановца.

Проблема је било и у нижим зонама, где сада повремено има воде.

“Мало је смањен притисак, али има. Кад нема, снађемо се кад наиђе цистерна, у буриће, лончиће... имамо нешто живине, снађемо се, шта ћемо”, каже Вера Радоњић, из села Велереч код Горњег Милановца.

Због тропских температура у Нишу је потрошња воде посебно у вечерњим сатима рекордна. Апелује се на штедњу, а кварови на мрежи углавним се брзо решавају.

''У овом тренутку је врло важно због стабилности система у рубним подручјима да се потрошња врати у нормалу, у овом тренутку повећање дистрибиције воде преко 50 одсто у односу на редовну дистрибуцију воде'', истиче Милан Цветковић, из ЈКП Наисус Ниш.

У селима у околини Врњачке Бање јавно предузеће које испоручује воду за 1.200 сеоских домаћинстава увело је планска искључења по групама у трајању од 6 часова дневно.

Драго Рсовац, из села Подунавци има фарму оваца. Каже да је тешко: “Буре напуним, имам за дан, али јутрос нисам могао да напуним јер није било воде, па већ други дан трошим оно што треба.''

''Ми што смо низбрдо па не осетимо, али притисак је мањи морам да искључим бојлер тад кад се смањи…”, наводи Ружица Дуркалић из села Грачац.

Због прекомерне употребе воде у 4 највећа села код Врњачке Бање забрањује се поливање башти, травњака и пуњење базена. Вода се користи искључиво за пиће и у санитарне сврхе.

Бобан Ђуровић, директор ЈП Врући извор Грачац истиче: „Уз помоћ комуналних инспекција и органа општинске управе мораћемо да вршимо кажњавање таквих корисника казне нису мале значи од пет до 75.000 је казна за ненаменску коришћење воде за пиће.''

У ужичком крају водом за пиће уредно се снабдевају са акумулације у Врутцима. За количину воде не брину, проблема кажу једино може бити у дистрибуцији.

''Због велике потрошње немогуће је допремити захтеване количине воде јер цевоводи су димензионисани за одређен број потрошача и за одређену количину воде, међутим ако ти потрошачи користе четири - пет пута више воде дефинитивно систем не може да допреми то'', наглашава Душко Љујић, директор ЈП "Водовод" Ужице.

Због прекомерне потрошње воде и опадања дотока, од 11. јула у вечерњим сатима, са водоводног система у општини Топола, искључени су делови седам села, која су у систему Јавно комуналног предузећа. У периоду од 23 сата до раног јутра, без воде је и градско подручје. Само у петак, потрпшња је достигла историјски максимум од 53 литра у секунди.

 

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару