Топлички ратари задовољни приносима пшенице

Ових дана захуктава се жетва пшенице на брдско - планинском подручју Топличког округа, где ће овај важан посао у пољопривреди, потрајати до краја јула. Ратари су углавном задовољни приносом житарица, које се на појединим парцелама крећу и до 6 тона по хектару, што је изнад просека за ово поднебље.

У атару села Доње Речице, подно Јастрепца, кренула је жетва пшенице. На парцели Мирка Лазића, од неколико хектара, која је уједно и огледно поље Пољопривредне стручне службе, очекују се одлични приноси, чак и знатно изнад просека за топлички крај.

“Очекујемо 5-6 тона по хектару, надамо се да је тако, видећемо сад кад будемо то завршили”, каже Мирко Лазић из Прокупља и на питање да ли су то солидни приноси за топлички крај и за Прокупље додаје: „За ово време, никад боље није ни било.”

У Пољопривредној стручној служби у Куршумлији потврђују да су ове године временске прилике углавном ишле на руку ратарима и да су на оним парцелама, на којима су испоштоване препоручене агротехничке мере, приноси одлични.

“Врша, такорећи почиње ових дана, негде је почела, негде траје. Очекивања, за сад су изванредна, жито се налази у добром стању, приноси ће да буду сигурно пет, шест до седам хиљада кила по хектару, што је сасвим задовољавајуће за ове наше крајеве и услове”, каже Саво Дошовић, саветодавац ПССС у Куршумлији.

Већина ратара у Топлици житарице производи углавном за сопствене потребе. Тренутна цена од 20 до 22 динара, према њиховој тврдњи, једва да покрива трошкове производње, због чега се евентуални тржишни вишкови углавном скаладиште, у ишчекивању више цене.

“Ово жито иде на чување, видеће и сам шта ће, углавном нису задовољни”, наводи Саво Дошовић, саветодавац ПССС у Куршумлији.

“Цена је слаба, никаква цена и онда, очекујемо неку бољу цену, видећемо шта ће даље да буде”, каже Мирко Лазић из Прокупља.

Пољопривредницима у Топлици, ускоро ће бити доступне и информације о приносима водећих сорти пшенице, јечма и тртикала, на огледном пољу у Доњој Речици, што ће им значајно помоћи у одабиру сортимента за предстојећу јесењу сетву.

уторак, 01. април 2025.
9° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом