Како се чува народно стваралаштво у драгачевском и ивањичком крају

Јуче су, поводом Ивањдана, у многим местима организоване културно-уметничке манифестације, сабори и окупљања. Да би подсетили на традицију и лепоте руралног подручја, у драгачевском селу Милатовићи организују такмичење у певању изворних народних песама, а у Одвраћеници - манифестацију ''Са Голије коло се вије''.

Орила се песма, зашаренеле ношње у колу, као некада испред задружног дома у Милатовићима. Старе изворне песме чувају од заборава, друже се и представљају најлепше из свог села. Рукотворине, домаће производе, воће, поврће. Подсећају како се у Драгачеву пече ракија и тка на разбоју, јер све је део традиције. А да се окупе, позивају слоганом ''Повежи се, можда си и ти Милатовчанин''.

''Пошто се водимо као најнеразвијеније село у општини Лучани циљ је да докажемо да смо ми једна велика породица и да желимо да живимо и да будемо успешни'', наводи Марина Ружичић из села Милатовићи у Драгачеву.

''За село значи много. Потрудили смо се, сви мештани смо урадили, спремили смо овако лепу бину, овако леп амбијент овде да свак дође, да посети. Имамо изложбу сеоских производа наших домаћина из села'', наводи Жељко Костић, организација манифестације у Милатовићима.

Да на Голији сачувају старе обичаје окупљања манифестација на тромеђи општина Ивањица, Рашка и Нови Пазар почиње вишебојом. После надметања у старим дисциплинама учесници традиционално прошетају Одвраћеницом. Потом следи смотра фолклорних друштава, јер тако то већ шест година бива, када ''Са Голије коло се вије''.

''Кроз ову манифестацију чувамо традицију на Голији, чувамо и културу и чувамо једну баштину коју су да кажемо почели још наши преци управо на Голији пре неколико десетина, можда чак и стотине година'', истиче Бошко Михаиловић, манифестација ''Са Голије коло се вије''.

Дејан Белоица, директор Туристичке организације Нови Пазар наглашава да морају ту планину да промовишу туристички, да дође што више гостију. Додаје: "Али, истовремено да водимо рачуна да је не девастирамо, да не угрозимо њене природне лепоте, да не доведемо до једног еколошког проблема, тако да је велики изазов пред нама.''

У драгачевском и ивањичком крају чувају народно стваралаштво, српске ношње, песме, игру и обичаје окупљања празничним данима. Дружења у селима као што је некада било и манифестације богатог културно уметничког програма привлаче све већи број посетилаца.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару