Нови сјај старих, заборављених чесама

Мештани Барбатовца, једног од највећих села у општини Блаце, који у својим домаћинствима имају само техничку воду, покренули су иницијативу за обнову запуштене јавне чесме, старе преко сто година, из које су се генерације снабдевале водом. Општина Блаце, која и иначе сваке године у буџету планира средства за ове намене, подржала је ову иницијативу и већ су кренули радови на рашћишћавању терена и прилаза до саме чесме.

Јавна чесма,  из које су се мештани Барбатовца снабдевали водом до пре неколико деценија, последњи пут је обновљена пре скоро једног века. Све мањи број становника,  али и немар и небрига, допринели су да чесма , иако и данас једнако неопходна, буде готово заборављена.

“Та вода нам много значи. Ми идемо, за пиће воду или купујемо или идемо у Гргуре, па доносимо воду за пиће, ми  имамо ту која је техничка вода. Знате колко вреди неизмерно и греота је да овакво богатство и оваква количина воде лежи овде, а да идемо да купујемо горе”каже Дамњан Весић из Барбатовца.

Мештани сведоче да чесма , захваљујући издашности извора, никада не пресушује.

“Као ђак, то је било седадесет и неке године, ту смо пили воду, умивали се, дечица, седимо овде и то је трајало десетак година, међутим запуштено је, видиш и сам како је, треба да се уради, да се пије вода, ова је вода златна” истиче Раде Драгићевић из Чунгуле.



“Молили смо да нам то оспособе, да не купујемо воду” додаје Ивко  Гавриловић из Барбатовца, додајући да имају техничку воду али да сада морају да је купују иако је друго, цело село ту захватало воду.


Министарство здравља је чесму подигло 1927. године.

У Општини Блаце истичу да је иницијатива мештана Барбатовца, у складу са њиховим опредељењем да се сваке године обнови по нека стара јавна чесма.

“На нашој територији постоји више чесама, које су изграђене још за време Краљевине Југославије. На жалост оне су биле препуштене зубу времена, али ми смо уназад, ево три – четири године, почели са обновом тих чесама старих. Ми стојимо на располагању и свим средствима желимо и на сваки начин да помогнемо, да те споменике који су ту, обновимо и  да их сачувамо” објашнјава Иван Бургић, председник општине Блаце

У локалној самоуправи тврде да ће цео простор ускоро добити сасвим нови изглед, попут излетишта у селу Ђуревцу, где је такође, недавно, обновљена стара чесма.

среда, 03. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару