Читај ми!

Коме је најтеже на + 40 степени?

Институт за јавно здравље "Батут" издао је упозорење о веома опасним временским условима данас и нарочито сутра. Екстремно високе температуре су у Бечеју, Београду, Лозници, Зрењанину, Ћуприји и другим градовима. Врх топлотног таласа погодиће чак 12 округа у Србији. Најтеже је, ипак, људима који и по овој врелини морају да раде.

У малињацима у ваљевском крају остаје се по цео дан какве год временске прилике биле. Малина је добро родила и ангажован је велики број берача. Уз чешће паузе и освежење високе температуре се у природи ипак нешто лакше подносе.

Ћуприја је већ данима најтоплији град у Србији. Метеоролози то објашњавају специфичним географским положајем и спомињу језеро топлог ваздуха које се изнад града формира у летњим месецима. Па ипак слабе су шансе да ће бити премашен апсолутни температурни максимум од 44,6 степени забележен у Ћуприји у јулу 2007. Грађани за сада добро подносе врућину.

У служби ургентне медицине јагодинске болнице кажу да је ових дана било неколико случајева колабирања грађана на јавним местима. На сваку појаву несвестице, конфузије, изразито топле и суве коже ваља потражити хитну лекарску помоћ.

“Пацијенти се обично жале на мучнину, на зујање у ушима што значи да је дошло до пада притиска. Под број један јесте да се узима довољна количина течности, да да се просторије расхлађују и наравно да пацијенти не излазе када су високе температуре”, каже Др Вера Корасић, лекар ургентне медицине.
Крај воде врелина се лакше подноси, а прави избор је река Дрина, хладна и у сред лета. Своју оазу мира и тишине ту је пронашла породица Бркушанин из такође врелог Београда.

Крушевљани су спојили две лепе ствари. Расхлађују се и групно гледају фудбал. Иако град лежи на две реке, већина освежење тражи на базенима Спортског центра који им уз освежење нуди и медитерански амбијент.

“Отворени базени града Крушевца почели су са радом пре недљу дана. Дневно имамо у просеку око 1.500 купача, викендом тај број иде и до 2.500. Ради потпуног ужитка на отвореном бназену омогућилчи смо свим нашим посетоцима да прате Европско првенство на великим лед екранима”, наводи Предраг Миленковић, директор Спортског центра Крушевац.

“Обожавамо да идемо лети овде на базене. Има пуно друштва и уживамо”, каже једна девојчица.

Иако је лето званично тек почело у суботу се очекује врх топлотног таласа, а према прогнози у недељу следи дуго очекивани пад температуре за 5, 6 степени.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару