Како је настао филм о младом научнику који је изгубио живот у Винчи 1958. године

У оквиру програма „Из културне ризнице града“, Ужичанима је представљен млади научник-физичар Живота Вранић, прва жртва радиоактивног зрачења у мирнодопским условима. О том догађају наше колеге Јелена Божовић, Горан Марјановић и Горан Дамљановић урадили су документарни филм „Формула племенитости".

Премда Чачанин по рођењу, Живота Вранић оставио је неизбрисив траг у Ужицу, где је завршио гимназију као један од најбољих ђака у њеној историји. Касније је и најбољи студент ПМФ-а, коме је као таквом пружена шанса да ескперимент за свој дипломски, 1958. године ради на нуклеарном реактору, тек пуштеном у рад, у Винчи. Експеримент који се радио без икаквог система заштите.

„Тек одједанпут сви су бројачи били загушени, значи скале које треба да покажу колика је радиоактивност, висину радиоактивног зрачења, одједанпут се то претворило у неке милионе, у бројеве који више нису били читљиви...има једно дугменце тамо на комадном столу се притиска и Живота је притрчао и то је притиснуо…“, прича Радојко Максић, у инсерту из документарног филма РТС „Формула племенитости".

Њих шесторо је озрачено смртоносним дозама и двадесетчетворогодишњи Живота Вранић умире.

„Он је прва жртва радиоактивног зрачења у свету после 2. светског рата… лечени су у Паризу и Животи је покушана да буде пресађена коштана срж што није успело. Његовом најбољем пријатељу је пресађена, успела је и Радојко Максић је први пацијент у историји медицине коме је пресађена кошта срж успешно, наводи Јелена Божовић, ауторка филма „Формула племенитости".

Да би сачувало сећање на Животу Вранића, настрадалом у догађају о коме није смело да се прича, преживеле колеге су основале у ужичкој гимназији Фонд „Живота Вранић".

„Та диплома је на неки начин сведочанство једног дивног пријатељства, племенитости, жеље да се истина сачува од заборава, да се памти, а истовремено представља једну да кажем подршку нашим ученицима, један подстицај да они наставе са својим стручним усавршавањем“, истиче Снежана Јевђовић, професор физике у Ужичкој гимназији.

Фонд у сећање на Животу Вранића обновљен је, пре 12 година, захваљујући документарном филму РТС, чији аутори верују да ће уз помоћ донатора, овом наградом наставити да подстичу талентоване гимназијалце физичаре на научна истраживања.

недеља, 30. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару