Читај ми!

У Клиничком центру у Нишу наставници држе часове деци на лечењу

Основна школа „Бранко Миљковић" у Нишу једина је школа јужно од Београда која уз званичну сагласност Министарства просвете од 2015. године организује болничку наставу. Настава се организује у Универзитетском клиничком центру у Нишу за децу из читаве југоистичне Србије која су на дужем болничком лечењу.

Тринаестогодишња Николина из Власотинца на рехабилитацији у Нишу већ је двадесетак дана, а терапије на клиници још ће потрајати. Захваљујући настави која се организује на клиници њена мајка, која брине првенствено о њеном здрављу, има бригу мање - како ће се после дугог одсуства Николина уклопити у наставу у својој школи.

“Ништа не губи, наставу прихвата, ради, све како треба, градиво ради по том програму као и у њеној школи”, наводи Маја Тасић, Николинина мајка.

“Пуно ми знаачи због градива и због времена, да би надокнадила, пре свега да не бих губила градиво”, каже
Николина Тасић из Власотоинца.

Наставници нишке ОШ „Бранко Миљковић" који држе болничку наставу, о пређеном градиву и резултатима ученика шаљу званичну потврду матичним школама. Настава се усклађује са болничким терапијама.

“Сви предметни наставници и учитељи су овде присутни свакодневно. Настава је индивидуална и трудимо се да деца са својим наставницима и учителима раде оно што би радили у редовној школи”, каже Драгана Обрадовић, помоћница директора ОШ „Бранко Миљковић" .

“У овом тромесечју имали смо 15 ученика и преко 200 часова. Ученици осмог разреда похађају овде и часове српског језика, математике и изабраних предмета, тако да практично за време болничког лечења имају часове припреме за завршни испит”, објашњава Јелена Станковић, координатор болничке наставе.

Настава се организује на свим клиникама и у родитељској кући. Најчешће на клиникама за менталне болести и рехабилитацију, где опоравак најдуже траје.

“С обзиром на дуготрајне хоспитализације, овај вид школских активности је за њих од великог значаја зато што је то практично један отклон од тог неког тренутног стања и лечења”, каже доц. др Драган Златановић, дирeктор Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију УКЦ Ниш.

За децу која су на дужем кућном лечењу организује се и кућна настава.

уторак, 18. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије