Читај ми!

Који све производи стижу из Лесковца?

Све почело, давне 1884. године захваљујући чарковима и визионарима тадашњег Лесковца. Прва гајтара у Стројковцу данас је музеј текстила, који сведочи о традицији дугој 140 година. Али Лесковац није само град текстила.

Од гајтана до памучног конца. Са око 2000 радника лесковачка текстилна индустрија данас бележи извоз од 30 милиона долара, раван Лескотексовом у најбољим данима. Пре више од три деценије Бимтекс се упустио у немогућу мисију и постао једна од најскупљих инвестиција у овој области. Од мрежица за месну индустрију се не одустаје, производе конце за трикотажу и мушке чарапе, а од недавно примат је конац за хеклање.

"На западу хеклају пуно како млади тако и стари, то је можда замрло мало на нашим просторима са тенденцијом да то порасте, у овом тренутку извозимо сто посто на територију западне Европе и земље Блиског истока. Квалитет пре свега, компанија поседује све могуће стандарде. Опрема је најновије генерације", каже Саша Цветановић, директор производње у лесковачком „Бимтексу".

Богата традиција и искусни радници довели су у Лесковац пре више од деценије грчки Аутостоп. Од 15 запослених до два погона у Лесковцу и Бојнику и 700 радника. Производе патоснице и пресвлаке за реномиране производјаче у аутомобилској и ауто-индустрији. Компанија за пример, једина са фабричким вртићем за обе смене.

"Почели смо са патосницама за аутомобиле са 50 000 сетова на годишњем нивоу, сада производимо 1,5 милиона патосница годишње, а сетове за аутомобиле смо кренули 2014. кренули смо са 50 сетова месечно сада можемо да произведемо 150 000 на годишњем нивоу", наводи Панајотис Пицикос, власник фабрике „Аутостоп".

Уз Коридор 10, Лесковац има стратешки положај. Привлачан страним, повољан домаћим инвеститорима за проширење производње.

"Велике фирме које долазе овде долазе због јефтиније и стручне радне снаге пре свега овде имамо и одредјене ресурсе школе, факултете који школују одредјене кадрове и наравно коридор 10 који повезује Блиски исток, Грчку доле и ево сада чули смо и најновију вест од председника државе да постоји могућност да се купи део солунске луке поново тако да очекујемо још већу заинтересованост и страних и домаћих инвеститора да улажу у сам Лесковац", наводи Горан Јовић, председник РПК за Јабланички и Пчињски округ.

Уз текстилну, традиција је и производња козметике, грађевинска и прехрамбена индустрија. Очекивано јер јединствено лесковачко петоречје покрива четвртину производње поврћа у земљи. Подигнута из стечаја на стабилне ноге "Моравка" се није одрекла зачина и прераде паприке. Хлеб, кафа,чајеви и мноштво упакованих производа, од 2018. и наполитанке.

"Моравка извози на тржишта Европе, извози у све бивше републике, могу да кажем да смо јако задовољни и да смо поносни на оно што изадје из наших производних погона јер сматрам да је квалитет нешто што осигурава будућност", каже Данило Стојановић, директор компаније „Моравка" из Лесковца.

По укусима се препознаје Лесковац. Носилац производа са заштићеним географским пореклом су мала пољопривредна газдинства. Роштиљ месо, специјалитети са роштиља , ајвар, спржа, а од пре три и по месеца и пети лесковачки бренд љутеница.

недеља, 07. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару