Свилајнац: Од дуалног образовања до посла

Прошле године свилајначка општина остварила је рекордни суфицит у спољнотрговинској размени од 23,4 милиона долара. У две индустријске зоне ради двадесетак домаћих и страних фабрика. Велика предност у привлачењу инвеститора је, како сматрају у локалној самоуправи, и то што већ седам година успешно спроводе концепт дуалног образовања.

У општини Свилајнац ове године у систему дуалног образовања је скоро 200 ученика који се школују за четири образовна профила. Два или три пута недељно зависно од смера ђаци су у производним халама.


„Стичемо неку рутину у раду и исто је важно да упознајемо шта значи бити део колектива, део тима, како треба поштовати исто тако како поштујемо шефа да поштујемо исто тако и радника и да имамо неко узајамно поштовање и поверење", објашњава Теодора Милосављевић, ученица 3.разреда смера техничар мехатронике.

„Већина ових младих колега су деца која су завршила дуално образовање, значи свако дете које буде показивало добар успех добије понуду за посао", истиче Бобан Кировски, инструктор дуалног образовања.

Привреда и образовање у Свилајнцу су се умрежили пре седам година.Током школовања ђаци се тестирају која им позиција највише одговара.

„Сваки ђак може да види шта је за њега најбоље и ми да видимо шта је за њега најбоље и на крају школовања ђак је способан да на том радном месту ради самостално без икакве подршке било кога", каже Миљан Спасић, генерални менаџер Волшоб-Швабе.

Седам привредних друштава у Свилајнцу тренутно је у систему дуалног образовања. Две индустријске зоне убрзано се шире а у привлачењу нових инвеститора велика је предност када има квалификованих радника. Зато држава систем дуалног образовања стално унапређује

„Потреба привреде да препозна на који начин може да образује радну снагу и да када привреда тражи радну снагу да заправо не треба да тражи у служби запошљавања него да се радна снага не тражи него да се кроз систем образовања као најозбиљнијег провајдера заправо производи", наглашава Габријела Грујић, директорка канцеларије за дуално образовање.

„Дуално образовање није само дало прилику младим људима да дођу лакше до посла него је дуално образовање дало један велики подстицај компанијама поготово компанијама које долазе са запада и имају те системе да су сигурни да ће моћи да нађу довољан број стручне радне снаге коју наравно адекватно треба и да плате", истиче Предраг Милановоић, председник општине Свилајнац.

Предности индустријске и слободне зоне са царинском испоставом сада користе 52 извозника. У општину Свилајнац долази још један немачки инвеститор.Компанија „Брил" до краја године завршиће изградњу фабрике у вредности од милион и по евра и у првој фази запослити 50 радника.

 

недеља, 07. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару