За равноправан положај трудница

Све маме које пре трудноће нису имале годину и по дана стажа, а морале су да одржавају трудноћу, убудуће ће имати право на већу накнаду током породиљског боловања, тј. накнада ће им се обрачунавати као и женама које имају 18 и више месеци стажа. Такву одлуку је средином фебруара донео Уставни суд. Измењени прописи важиће за све мајке које су добиле бебу у последњих шест година.

У тренутку отварања породиљског боловања, Јована Бабић, имала је осам месеци радног стажа. Недовољно, по тадашној одредби Закона о финансијској подршци породицама са децом која је наводила да трудничко боловање не улази у обрачун за породиљску накнаду.

"Очекивала сам искрено да моје породиљско буде нешто више, а не 12 хиљада, трудничко је било око 35 хиљада динара што је донекле било океј, али опет такође мало", каже Јована Бабић, из Ћирковца.

Јелена Миклош, са портала "Бебац наводи: "Та одредба Закона је стављала будуће маме у једну неповољну позицију зато што оне младе маме које нису имале 18 месеци стажа пре отварања породиљског су некако можда јер су постојали случајеви када су оне одлагале отварање тог боловања".

Да је реч о неправедној дискриминацији одлучио је Уставни суд, те су од средине фебруара маме које одржавају трудноћу у равноправном положају са осталима. Одлука Уставног суда производиће двоструко дејство - оно које се тиче будуће примене закона, али и дејство уназад и то за период од дана доношења и почетка примене спорне одреде закона, кажу правници.

"За остварење овог права породиље треба да се обрате истим оним органима градова или општина који су претходно одлучиливали о накнади за породиљско одсуство и одсуство са рада ради неге детета и са захтевом да ови органи поступе салгасно одлуци Уставног суда, на тај начин што ће практично извести обрачун основице за исплату накнаде породиљама на начин тако што ће се основица за обрачун обухватити за 18 месеци који претходе отпочињању породиљског одсуства", истиче Небојша Станковић, адвокат.

"Ова одлука се односи на све оне жене које су од 1. јула 2018. године имале обрачун накнаде тако да у њих није улазио период трудничког одсуства и у будуће ће се односити на све оне жене које ће се породити од 14. фебруара па на даље" наглашава Татајана Мацура, Удружење "Маме су закон".

Захтев за обештећење жене ће моћи да поднесу у року од шест месеци од дана ступања одлуке Уставног суда на снагу. Локалне самоуправе још увек чекају уредбу надлежног министарства за даље поступање.

 

недеља, 07. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару