Лесковац: Како младе са сметњама у развоју оспособљавају за самосталан рад

Рециклажом паклица цигарета у малој радионици Удружења „Наш свет" у Лесковцу настаје ручно израђен папир. За њега су посебно заинтересовани сликари који можда нису ни свесни са колико љубави и радости је направљен. Циљ Удружења основаног протекле недеље је осамостаљење младих са сметњама у развоју.

Папир, фине текстуре и квалитета изнедрен срцем. Стрпљиво, ручно, онако како се у Јапану прави вековима. Захват је најтежи, каже Данијела, али искуство и упорност донеће вештину, жељену дебљину, па и израду белог папира.

„Још се навикавамо, радимо постепено, делује да је једноставно, уопште није једноставно, постоје кораци који су тако као небитни, али су у ствари врло битни, начин на који се одлепљује од те шпер плоче, не сме да буде крив, мора да буде прав", објашњава Данијела Гашић, председница Удружења „Наш свет".

Паклице које пушачи обично бацају где стигну, њима је сировина за производњу папира. Раде колико ко може и жели. Кутије се расклапају и сецкају. У радионици тренутно Лука, Исидора и Урош.

Урош Стаменковић, корисник Удружења „Наш свет“, каже да воли да дође ту, јер је пријатна атмосфера, а има и другаре.

Заинтересованост је пресудна. Можда није идеалне дебљине или најбоље испеглан, али је његових руку дело.

Лука Апостоловић истиче: „Овде правим папир, то ми се више свиђа“. На питање да ли је добро научио, потврдно одговара.

А то и јесте циљ Удружења, да се осамостале, оспособе за рад, да се друже и постану видљиви. Подршка родитеља је пресудна.

„Ово јако значи за њу, нарочито дружење, ради колико може, пауза је константно кад пожеле имају и јако ми је битна социјализација" наглашава Горица Јовановић, мајка кориснице.

"Наш свет" је под окриљем организације „Наша кућа". Истичу сарадњу са јапанском амбасадом и јапанском фабриком дувана у Србији од којих је стигла сва неопходна опрема. Очекују и волонтере из Јапана.

„Наш свет је донео један простор без дискриминације где има места за све, где могу да дођу да се опусте, да буду корисни" наводи Гордана Михаиловић, координаторка Удружења „Наш свет", из Лесковца.

Тек што су отворили врата удружења стиже подршка грађана, ускоро широм града и кутије за одлагање.

„Мислим да би сви грађани који су пушачи могли да стекну навику да бар на неки начин помогну члановима Удружења" сматра Братислав Стаменковић, из Удружења грађана „И ја се питам".

Тако се чувају шуме и животна околина, али и деци са сметњама у развоју дарује срећа и понос.

 



понедељак, 08. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару