Судбина голубарства: ко чува најстарију сомборску врсту

Сомбор је град са највише признатих врста голубова, али се смањује број узгајивача. Никола Дедић је један од преосталих ентузијаста, ужива у голубовима више од шест деценија и чува најстарију сомборску врсту голуба, коју је приказао и на Сајму перадарства.

Сомборски дугокљуни летач спада међу најстарије европске голубове. Захваљујући томе што је створен у овом граду, поносно носи његово име и на тај начин промовише Сомбор међу голубарима. Одгајивач овог голуба Никола Дедић наводи да птицу карактеришу издужена глава и дуг кљун.

„Јако нас је мало који смо љубитељи тих голубова и који отхрањујемо те голубове јер нестају, полако нестају. То је најстарија раса у Европи, званично потврђено. Значи, још пре Турака на овим просторима их је било. Турци су полако почели да их односе кад су се враћали назад, али су наши људи сакривали голубове како би сачували ту расу и она је код нас опстала до дан-данас. Остаће нама ентузијастима који то волимо и који живимо за те голубове, нама су ти голубови одмор, рекреација, то је нама све“, каже Никола Дедић, голубар.

У Сомбору тек неколицина голубара узгаја овог голуба. Приказали су их и ове године на највећем Сајму перадарства у Србији који се одржао 47. пут. Успешност једне овакве смотре потврдиле су и међународне судије.

„Ја сам овде већ више пута судио на овој изложби. Изложба је врхунска, велики број одазива, узгајивача, велики број експоната и драго ми је да могу поново бити овде, судјеловати“, наводи европски судија Дамир Ћосић из Хрватске.

„Код живине и голубова оцењивање је описно. Значи, ту се пише мало речима, описује се буквално да онај који прати картоне и прати неку јединку, може бар неким делом да наслути о чему се ту ради“, каже Бранислав Бабић, председник судијске организације АОС.

Разнобојне птице и разнородне врсте из целог света одгајане у Србији  посебно су припремане за овај сајам.

„Преко 500 излагача је изложило своје примерке. Ту имамо 1400 голубова, то нам је пун капацитет овог изложбеног простостотинак примерака тераристике и акваристике, 180 кунића" наводи Игор Громиловић, директор Сајма перадарства.

Голубови су, уз зеленило на сомборским улицама, заштитни знак града. И на овој традиционалној изложби голубови су чинили више од половине експоната, на радост Сомбораца који их и даље посебно цене.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару