Како да се смањи број пушача

У Србији се сваког 31. јануара обележава Национални дан без дувана, а ове године под слоганом „365 дана без дувана". У свету због употребе дувана превремено умре око 8 милиона људи ,а како је у јужном Банату и шта се овде предузима да се смањи број пушача у причи Горана Јовичића.

Завод за јавно здравље из Панчева, у сарадњи са Црвеним крстом, сваке године организује едукативне радионице о штетности дувана на којима учествују деца из основних и средњих школа. Циљ је да се уз помоћ просветних радника утиче на смањење броја нових зависника од дуванског дима. Статистички подаци показују да сваки десети ученик петог и седмог разреда Основне школе и првог разреда средње школе пуши.

“Мени никад нису нудили, покушали су да ме наговоре, али никад нисам узела цигарету, једноствано то не волим. Мислим да је бескорисно и да уопште није важно то да се ради да би показао да си кул особа”, сматра Јања Николић, ученица средње школе "Паја Мрагановић" из Панчева.

“Ако ви нешто не желите ви можете да останете у том друштву и да не радте што ради остатак друштва. Мислим да није тешко одупрети се нечему што вам се не допада и мислим да је то до личности”, наводи Јована Кљајић, ученица средње школе "Паја Мрагановић" из Панчева.

“Едукација почиње у кући и врло је важна. Морамо својим примером као родитељи да покажемо деци одмалена да је пушење штетно и да им дамо пример”, наводу др Драгана Антонијевић-Ђорђевић из панчевачког Завода за јавно здравље.

У Србији према подацима из 2019, године свакодневно пуши 26,5 одсто становништва, а последњих година приметан је повећан број корисника електронских цигарета и наргиле које такође штетно утичу на здравље.

“То је велики проблем за нас лекаре, јер то је болест која има своју шифру, то је болест зависности и јако је тешко борити се са таквим проблемом. Деца почињу да пуше већ у петом, шестом разреду, јако рано се почиње и зато са превентивом треба почети буквално од обданишта и дете треба обавестити о штетности пушења”, објашњава др Нада Петковски из Опште болнице у Панчеву.

Нишки Дом здравља има Саветовалиште за одвикавање од пушења у којем се организују бесплатне радионице кроз програм "Прекини сада! 7 корака до слободе".

Алармнтан је податак да поред активних пушача у свету годишње умре и милион непушача због честе изложености дуванском диму и зато је неоходно пооштрити мере контроле дувана и спровођење закона о забрани пушења у свим затвореним јавним просторима.

понедељак, 08. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару